Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα "μισαδάκια" της απασχόλησης...

Η ζημιά που έγινε στην αγορά εργασίας με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μεταξύ 2012 - 2014, όταν η μερική απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%, δεν αποκαθίσταται εύκολα

Βροντάει ο Βρούτσης, αστράφτει ο Κυριάκος, (αλλά και ορισμένοι παροικούντες) για τη μερική απασχόληση!

Δώστε βάση στον συλλογισμό: Τι μας λέτε για ρεκόρ 144.000 θέσεων εργασίας (προσλήψεων) το 2017, όταν οι περισσότερες από τις μισές θέσεις είναι μερικής απασχόλησης και με τα κάτι ψιλά της εκ περιτροπής εργασίας φτάνουν το 55%.

Μάλιστα. Δηλαδή, πρώτος στόχος απαξιώνουμε τελείως ότι όντως οι 144.000 θέσεις εργασίας που προέκυψαν το 2017 είναι οι περισσότερες από το 2001!

Δεύτερον, το να λέει και να κλαίει η Νέα Δημοκρατία και ο αρμόδιος τομεάρχης ότι υπερτερούν οι λεγόμενες ευέλικτες θέσεις εργασίας είναι σαν να καταγγέλλει ο λύκος τα πρόβατα που κυκλοφορούν αδέσποτα!

Δηλαδή η περίφημη (νεοφιλελεύθερη) κινητικότητα, η ακόμα χειρότερη ανακύκλωση της ανεργίας ή η λεγόμενη διαρκής προσαρμοστικότητα (της ημιαπασχόλησης), ειδικότερα των νέων, στην αγορά εργασίας δεν διδάσκεται στα σεμινάρια του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών του Μοσχάτου;

Πάμε τώρα και στην ουσία, γιατί η ανακάλυψη της μερικής απασχόλησης φαίνεται να έχει προβληματίσει και δικούς μας ανθρώπους, υπεράνω πολιτικής υποψίας! Και σωστά αναρωτιούνται: Με "μισαδάκια" ρίχνουμε την ανεργία;

Μόνο αν έπεσε κάποιος με αλεξίπτωτο στη χώρα το 2017 ή δεν έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συνέβη στην αγορά εργασίας από το 2010, όταν ήρθαν τα Μνημόνια, μπορεί να θέτει, ας πούμε καλοπροαίρετα, τέτοια ερωτήματα.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και τα στοιχεία. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το 2013 (πρώτη εφαρμογή της Εργάνης) η πλήρης απασχόληση αφορούσε το 64% των νέων προσλήψεων, ενώ το 37% είχαν προσληφθεί με μερική απασχόληση. Βελτιούμενο το σύστημα αποκαλύπτει το δράμα της αγοράς εργασίας. Η μερική απασχόληση και συνολικά οι ευέλικτες μορφές ανεβαίνουν στο 46% στο τέλος της ίδιας χρονιάς!

Τον επόμενο χρόνο, το 2014, υπάρχει υπάρχει νέο άλμα στο 50,5%. Μάλιστα, ο Δεκέμβριος εκείνης της χρονιάς, τελευταίος της Ν.Δ. και του κ. Βρούτση στο υπουργείο, κλείνει με ποσοστό μερικής απασχόλησης 55%! Το ποσοστό αυτό διατηρείται με διακυμάνσεις μέχρι σήμερα.

Είναι καλό αυτό που συμβαίνει; Όχι βέβαια, είναι απαράδεκτο! Η ζημιά όμως που έγινε στην αγορά εργασίας με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μέσα σε μια τριετία, μεταξύ 2012 - 2014, όταν η μερική απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%, δεν αποκαθίσταται εύκολα.

Όσο τουλάχιστον δεν επανέρχονται οι ΣΣΕ για τις οποίες δεν θέλουν ούτε να ακούν στη Ν.Δ., αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε οι παροικούντες...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο