Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της Κ.Ε. (19-20 Ιανουαρίου) / Αλ. Τσίπρας: Αξιοποίηση στο έπακρο των ισχυρών ευρωπαϊκών συμμαχιών μας για την οριστική έξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της Κ.Ε. (19-20 Ιανουαρίου) / Αλ. Τσίπρας: Αξιοποίηση στο έπακρο των ισχυρών ευρωπαϊκών συμμαχιών μας για την οριστική έξοδο

Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή και το Σάββατο (19-20). Το έτερο ζήτημα που επίσης απασχόλησε τη συζήτηση ήταν το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ (βλ. σελ. 3).

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει, ωστόσο η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της Ε.Ε., οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο ώστε να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Στη συζήτηση στηλιτεύθηκε έντονα η στάση της Ν.Δ. απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια, με αναφορές σε πολιτικές δυνάμεις που για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Έγινε λόγος για στάση που “δεν αποτελεί σοβαρή εθνική στάση”, με την επισήμανση ότι αυτή η προσπάθεια αφορά τη χώρα και τους πολίτες της και δεν είναι σοβαρό να υπονομεύεται από οποιοδήποτε κόμμα.

Στη συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τοποθετήθηκαν πάρα πολλά μέλη του οργάνου και μπήκαν οι βασικοί άξονες του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον υπήρξε σύντομος απολογισμός της τρίτης αξιολόγησης με θετική αποτίμηση για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτός στη βάση αυτών που έχουν εκφωνηθεί ως πολιτική «γραμμή» και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα.

Μεταφέροντας το κλίμα από τη συζήτηση που αφορά το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα εξάμηνο το οποίο θα χαρακτηριστεί από τις τελικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις για το ποιες θα πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις σ’ αυτό το πλαίσιο, προς επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση για το χρέος, μέτρα που θα εμπεδώσουν περαιτέρω την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας απέναντι και στις αγορές χρήματος.

Επισημάνθηκε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε φάση όπου τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δείχνουν προς μια πολύ θετική κατεύθυνση, παράλληλα όμως και ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι μετρημένη, σοβαρή και πολύ καλά προετοιμασμένη ενόψει αυτής της διαπραγμάτευσης. Τονίστηκε ακόμη ότι προφανώς η έξοδος από το πρόγραμμα θα αποτελέσει θεμελιώδη αλλαγή στο καθεστώς και τις ελευθερίες άσκησης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός ωστόσο που δεν σημαίνει και πως θα είναι όλα δυνατά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL