Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Εκλεκτικές συγγένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλεκτικές συγγένειες

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η ποίηση και τα εικαστικά συγγενεύουν. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εικόνας ως ελιξίριο της φαντασίας. Που αποτυπώνεται με λέξεις ή με απτά υλικά στο χαρτί, στον καμβά, και τελευταία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η «Εικονοποίηση ΙΙ» που συμβαίνει τις ημέρες αυτές στο Poems n' Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδης είναι η απόρροια της δεύτερης συνάντησης Νέων Ποιητών με φοιτητές του Γ' Εργαστηρίου της ΑΣΚΤ της Αθήνας που διευθύνει ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος.

Οι δέκα ποιητές που επέλεξε ο Σπηλιόπουλος βρέθηκαν στους χώρους των νέων εικαστικών της σχολής, διάβασαν τα ποιήματά τους, συνομίλησαν μαζί τους και συνευρέθηκαν μέσα από τις κοινές και αμφίδρομες πορείες τους στη ζωή και στα μετερίζια της τέχνης. Οι εικόνες που καλύπτουν τους τοίχους του μπαρ-καφέ και του παταριού των εκδόσεων αποτυπώνουν την ποιητικά και ανορθόδοξη προσέγγιση του κόσμου που μας περιβάλλει. Στην είσοδο ένας κοινός λογαριασμός της ΔΕΗ μεταμορφώνεται από τον Κοσμά Δενδρινό με το τυπωμένο ποίημα σε έναν ανοίκειο τόπο δημιουργίας και αναστοχασμού. Το τοποθετημένο δίπλα στο μπαρ και πίσω από ένα τραπέζι με καρέκλες έργο του επίμονου δεξιοτέχνη Κλεάνθη Πάγκαλου εντάσσεται πλήρως στον χώρο. Με την παλιά ταπετσαρία, τη φτιαγμένη με την τεχνική του στένσιλ αλλά και τις πλασμένες, σε ένα φωτορεαλιστικό ύφος, με λάδι, ασπρόμαυρες φιγούρες του παππού, που είναι έτοιμος ν' αφήσει τα περιστέρια που κρατά στα χέρια του να πετάξουν, και του μικρού, αθώου μέσα στο ανυποψίαστο βλέμμα του, παριστάμενου εγγονού.

Οι γυναικείες φιγούρες της Λυδίας Ξύγγη εκφράζουν σε «20 απόπειρες για την Ελένη» μέσα από ανεστραμμένα τυπώματα - καρμπόν, επεξεργασμένα με εξπρεσιονιστικές πινελιές το αναίτιο των πολέμων που γίνονται από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα προβάλλοντας ως πρόθεμα το «αδειανό» από το πραγματικό, ομοίωμα - «πουκάμισο» μιας γυναίκας που ο Ερμής είχε μεταφέρει ήδη στην Αίγυπτο. Ο Κωνσταντίνος Τσιτσίγκος μεταφέρει στο βίντεο με τα 750 σχεδιασμένα στο χέρι καρέ τον φόβο μπροστά στο άγνωστο που διακατέχει ανέκαθεν τον άνθρωπο. Επιλέγει ως σύμβολό του «την αλεπού» που αποδρά από τον περιφραγμένο χώρο «στην άσφαλτο» και έρχεται αντιμέτωπη πάνω στο στρωμένο ίσιο με τις άσπρες γραμμές τα φώτα των οχημάτων. Πρόκειται για μερικά από τα πολλά και ενδιαφέροντα έργα 21 νέων δημιουργών εν εξελίξει που αξίζει να γνωρίσουμε. Γιατί αναζητούν τον δικό τους βηματισμό εισδύοντας μέσα από διαφορετικά καλλιτεχνικά ιδιώματα στην τέχνη του λόγου και την ανασυνθέτουν με θραύσματα της προσωπικής τους και της παγκόσμιας μνήμης.

Info: «Εικονοποίηση 2, 10 Νέοι Ποιητές συνομιλούν με 21 εικαστικούς» Poems nCrimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι. Συμμετέχουν οι ποιητές: Δήμητρα Αγγέλου, Τάσος Θεοτόκης, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Νικόλαος Κουτσοδόντης, Αλέξανδρος Λαβράνος, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Ελένη Ντούξη, Νίκος Παπαδόπουλος, Μάξιμος Τρεκλίδης, Νίκος Φιλντίσης. Και οι εικαστικοί: Κώστας Βαλιουτής, Αγγελική Γκαλερίδη, Ιωάννης Β. Γουδές, Κοσμάς Δενδρινός, Κατερίνα Καρατζαφέρη, Αγγελική Κλινάκη, Φίλιππος Κούτρικας, Στέφανος Κουτρούλης, Ερμάν Λούσα, Άγγελος Μεργές, Κέβιν Μουτσολάρι, Συμεών Μπεκούλης, Χριστίνα Μπουτάι, Πούρνιμα Μυλωνά, Λυδία Ξύγγη, Κλεάνθης Πάγκαλος, Αλεξάνδρα Πετούλη, Μαρίνα Πρωτονοταρίου, Άννα Στρούλια, Κωνσταντίνος Τσιτσίγκος, Άννα Στρούλια. Επιμέλεια: Μάριος Σπηλιόπουλος, Βάσω Κυριαζάκου. Διάρκεια έκθεσης: 13-21 Ιανουαρίου, παρουσίαση βιβλίου - καταλόγου 19 Ιανουαρίου, 20.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL