Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μια επώδυνη σύγκριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια επώδυνη σύγκριση

Τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα χθες στα σπίτια και τα γραφεία όσων έχουν συγγενείς, κυρίως ηλικιωμένους, εκτός Αθηνών. Τα ερωτήματα έκρυβαν μια δόση αγωνίας: Κουνηθήκατε πολύ; Έχει ξαναγίνει σεισμός σ' αυτή την περιοχή; Φοβάστε;

Ο σεισμός των 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ μπορεί να τρομοκράτησε κάποιους που ταρακουνήθηκαν στην Αθήνα και έχουν ούτως ή άλλως φοβία με τα χτυπήματα του Εγκέλαδου, ωστόσο δεν δικαιολογούσε τόση αναστάτωση. Ή, ορθότερα, δεν θα δικαιολογούσε τόση αναστάτωση στους μη παροικούντες την Αττική, εάν δεν υπήρχε η συνήθης υπερβολική κάλυψη του γεγονότος -με το απαραίτητο τρομοκρατικό μουσικό "χαλί"- από την τηλεόραση.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν γίνεται πρώτη φορά: η υπερβολή στην κάλυψη σεισμών, κακοκαιρίας, μποτιλιαρισμάτων, διαδηλώσεων κ.λπ. αποτελεί μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση στην ελληνική τηλεόραση. Κι αυτή η υπερβολή είναι ακόμη ένας λόγος που εξηγεί γιατί οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν τόσο λίγη εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Βέβαια, στην έρευνα που έκανε η εταιρία Pew σε 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το πόσο αξιόπιστα θεωρούν οι πολίτες τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με τα σόου που στήνονται για σεισμικές δονήσεις, χωρίς ζημίες και θύματα, ή για συνήθεις κακοκαιρίες. Ασχολήθηκε με το "βαρύ" κομμάτι της ενημέρωσης ρωτώντας τους αναγνώστες, τους ακροατές, τους τηλεθεατές πώς κρίνουν την αμεροληψία και την εγκυρότητα των ΜΜΕ, πώς κρίνουν την κάλυψη των μεγάλων ειδήσεων και το πολιτικό ρεπορτάζ.

Οι απαντήσεις των Ελλήνων -των πιο επικριτικών από όλους τους άλλους ερωτηθέντες- ήταν εντελώς απαξιωτικές: στη συντριπτική πλειονότητά τους αποφάνθηκαν ότι η αμεροληψία και η ακρίβεια δεν είναι το... δυνατό σημείο των ΜΜΕ.

Ανάλογες απαντήσεις έχουν δώσει κατά καιρούς οι συμπατριώτες μας και στις έρευνες της Public Issue για την αξιοπιστία των θεσμών. Μόνο τα κόμματα εμπιστεύονταν λιγότερο από την τηλεόραση, έλεγαν, ενώ ο Τύπος είχε μια ελάχιστα καλύτερη αντιμετώπιση.

Γι' αυτό, αν ρωτήσετε οποιονδήποτε δημοσιογράφο που πήγε να δει αυτές τις μέρες την τελευταία ταινία του Σπίλμπεργκ για τα διλήμματα και την τελική θαρραλέα απόφαση της ιδιοκτησίας και της αρχισυνταξίας της "Ουάσιγκτον Ποστ" τη μακρινή δεκαετία του 1970 να αποκαλύψει τα βρώμικα μυστικά του πολέμου του Βιετνάμ πώς του φάνηκε, θα σας πει "εξαιρετική". Αλλά δύσκολα θα μπορεί να κρύψει τη θλίψη του, επειδή οι συγκρίσεις πονάνε. Ακόμη κι αν γίνονται με τη μεγάλη οθόνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL