Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Θέατρο ή πολιτική;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέατρο ή πολιτική;

Τίτλος του έργου «Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί». Στην πρώτη πράξη ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να βεβαιώνει τον Ερντογάν πως οι οκτώ που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016 θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος το δήλωσε και στην Αθήνα, χωρίς να διαψεύσει ο Α. Τσίπρας.

Στη δεύτερη πράξη ο Άρειος Πάγος κρίνει πως οι οκτώ δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία και απαγορεύει την έκδοσή τους. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή χορηγεί άσυλο στον πρώτο Τούρκο.

Αλλά, σε μία δραματική θεατρική ανατροπή, η κυβέρνηση ζητάει από την επιτροπή ασύλου να αναιρέσει την πρώτη απόφασή της. Αυτή υπακούει και αναιρεί προσωρινά τη χορήγηση ασύλου.

Ωστόσο η Τουρκία δεν έχει έως τώρα παράσχει πειστικές αποδείξεις, ούτε καν ενδείξεις, για τη συμμετοχή των οκτώ στο πραξικόπημα. Ο κυβερνητικός χορός αναφωνεί «τζιζ άσυλο», αλλά συνεχίζει να διαλαλεί επί σκηνής πως δεν πρόκειται να εκδοθούν λόγω της απόφασης του Α. Πάγου.

Οι θεατές χειροκροτούν χλιαρά και αναρωτιούνται τι θα συμβεί στις άλλες πράξεις του έργου. Δεν πολυκαταλαβαίνουν τι συμβαίνει και τι θα επακολουθήσει.

Στην επόμενη πράξη εμφανίζονται με παραδοσιακές στολές Τούρκοι αξιωματούχοι που αρχικά επικροτούν την αναίρεση του ασύλου, αλλά στη συνέχεια απαιτούν αυτό που αρχικά είχε υποσχεθεί στον σουλτάνο ο πρωθυπουργός, δηλαδή την έκδοση των οκτώ.

Τότε παρουσιάζεται ο από μηχανής θεός κ. Κοντονής, που για να κατευνάσει την Άγκυρα λέει ότι η δίκη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών για τη συμμετοχή στο πραξικόπημα θα μπορούσε να γίνει στη χώρα μας.

Κατάπληκτοι οι θεατές διερωτώνται πώς να γίνει δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, αφού οι μάρτυρες υπεράσπισης που θα έρθουν από την Τουρκία θα κρεμαστούν μόλις επιστρέψουν.

Αυλαία. Οι θεατές καταβεβλημένοι από τόσες ανακολουθίες στο έργο, αποχωρούν σκεπτόμενοι «δεν βαριέσαι, κακογραμμένο θέατρο ήταν, μπορεί να δούμε κι άλλο, με τον κ. Μουζάλα πρωταγωνιστή».

Εντάξει, η Τουρκία έχει κάνει σουρωτήρι τα εναέρια και θαλάσσια σύνορά μας, επικαλείται γκρίζες ζώνες, μας εκβιάζει με λεφούσια προσφύγων. Έγραψαν λοιπόν οι δύσμοιροι συγγραφείς το αφελές θεατρικό για χάρη του σουλτάνου, μπας και το χάψει.

Πολλοί θεατές είπαν όμως πως θα ήταν καλύτερη μια ειλικρινής πολιτική παράσταση, γιατί στο τέλος κανείς δεν θα μας πιστεύει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL