Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Μακεδονική... σαλάτα στη Ν.Δ. για την ονομασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακεδονική... σαλάτα στη Ν.Δ. για την ονομασία

Σε διαιρετική τομή μεταξύ μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αναδείχθηκε η πολιτική σύγκρουση για το "Μακεδονικό", καθώς, ενώ το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε εξαρχής συγκεκριμένη θέση, η διχοστασία στη Ν.Δ. παραμένει και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε διαρκείς τακτικισμούς, με στόχο να κρύψει τις εσωτερικές διαφωνίες στο κόμμα του.

Οι “γαλάζιες” παλινωδίες εκδηλώθηκαν και επί της ουσίας και ως προς την τακτική: ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε θέμα δεδηλωμένης και πτώσης της κυβέρνησης, για να το πάρει πίσω λίγο αργότερα, όταν κορυφώθηκε η εσωκομματική γκρίνια επειδή η Ν.Δ. αναγόρευσε τους ΑΝ.ΕΛΛ. σε ρυθμιστές της “γαλάζιας” γραμμής. Ταυτοχρόνως, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε μιλώντας για το “κεκτημένο του Βουκουρεστίου”, στη συνέχεια ύψωσε τον πήχη των απαιτήσεων για να ικανοποιήσει και τους “σαμαρικούς”, που παραμένουν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία”: ζήτησε “συμφωνία-πακέτο” για όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ οργάνωσε περιοδεία σε νομούς της βόρειας Ελλάδας (Πέλλα-Πιερία) για να διαμηνύσει ότι “η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν μπορεί να παραποιηθεί”. Παράλληλα, σχεδόν καθημερινά δηλώνει ότι “δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη” η συναίνεση της Ν.Δ. ακόμη και σε... σύνθετη ονομασία!

Στόχος ο Π. Καμμένος

Στην προσπάθειά του να κρύψει τις εσωκομματικές αντιθέσεις στην οδό Πειραιώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να στρέψει τα φώτα στον Π. Καμμένο: με αφορμή την προαναγγελία τού προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. ότι αν ο ίδιος διαφωνήσει με τυχόν πρόταση λύσης, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο Κυρ. Μητσοτάκης υιοθέτησε από προχθές μια νέα γραμμή, με στόχο να “εκθέσει” τον Π. Καμμένο: “Δεν θα πάω σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εάν δεν υπάρχει ενιαία αποσαφηνισμένη θέση της κυβέρνησης” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

“Αφωνία” Άδ. Γεωργιάδη

Πάντως, σε όλη αυτή την περίπλοκη για τη Ν.Δ. κατάσταση δεν έχει περάσει απαρατήρητη στο εσωτερικό του κόμματος η... περίεργη σιωπή του Άδ. Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., που βρισκόταν βεβαίως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα, απέφευγε ακόμη και να ασχοληθεί με το αγαπημένο του Twitter, με αποτέλεσμα πολλοί να υποψιάζονται ότι οι σχέσεις του με τον Κυρ. Μητσοτάκη περνούν κρίση ή ότι σιωπά προκειμένου να μην τινάξει την εσωκομματική ηρεμία στον αέρα τασσόμενος κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία”...

Με σαφή θέση το Κίνημα Αλλαγής

Στον αντίποδα, το Κίνημα Αλλαγής έσπευσε από την αρχή να διευκρινίσει τη θέση του για το ονοματολογικό, τασσόμενο με την εθνική γραμμή. Ως προς την τελική πρόταση, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επίσημα όταν εκείνη υπάρξει, ενώ έως τότε η ηγεσία τού υπό συγκρότηση φορέα συστήνει στα στελέχη του να μην εμπλέκονται σε "ονοματολογία".

Με επίσημη ανακοίνωση, έπειτα από κεντρική σύσκεψη υπό τη Φ. Γεννηματά για το "Μακεδονικό", το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ "εξεύρεσης λύσης με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό". Αποστασιοποιήθηκε έτσι πλήρως από τη μικροπολιτική της Ν.Δ. επί ενός εθνικού ζητήματος, ενώ παράλληλα δεν συμμερίστηκε και την τακτική περί αποχώρησης της κυβέρνησης με το επιχείρημα περί δεδηλωμένης.

Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, το Κίνημα Αλλαγής στο εξής απέφυγε να σχολιάσει ονομασίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάτι που θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να "κάψει" ορισμένα, είτε βάσιμα είτε αβάσιμα, σενάρια. Η διαλλακτικότητα που επιδεικνύει ο υπό συγκρότηση φορέας διαφαίνεται και από τη δήλωση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Φ. Γεννηματά Μ. Όθωνα, ότι εφόσον υπάρξει κυβερνητική πρόταση, "τότε όλοι να τοποθετηθούν υπεύθυνα και με αίσθηση των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια".

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος δηλώνει ότι είναι "στάση αρχών η στάση μας υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων" τονίζοντας ότι "η θέση μας δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός". Ο δε Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της χρήσης του όρου «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, αλλά όχι στον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL