Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δύσκολη εποχή για Ανθρώπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δύσκολη εποχή για Ανθρώπους

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μια σύντομη διακοπή του Διαδικτύου αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς, πώς η σκέψη εξαρτάται από το Διαδίκτυο. Μια ιδέα θα έρθει από μια κλεφτή ματιά στις ειδήσεις, σε διάφορα συμβάντα, κρυφοκοιτάζοντας τα κοινωνικά δίκτυα.

Και πριν από αυτό, πώς εμπνέονταν; «Από τη φύση» είναι μια πρώτη σκέψη. Από τα κοινωνικά σχόλια στις αυλές ή μετέπειτα στο τηλέφωνο. Από την κοινωνία. Ακόμα η κοινωνία είναι πηγή έμπνευσης, απλώς κάποιος τότε ζούσε τα λεχθέντα. Τώρα τα βιώματα, για τα οποία ο άνθρωπος δεν χάνει δικαίωμα σχολιασμού, προέρχονται από αναπαραστάσεις. Μαρτυρίες γεγονότων, που συνέβησαν σε κάποιον άλλον άνθρωπο αλλού. Έτσι και τα βιώματα των ανθρώπων πέρασαν από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο.

Είναι μάλλον εύστοχα εκείνα τα δυστοπικά μυθιστορήματα που παρουσιάζουν πολιτείες ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνολογικά, με μοναδικές εφευρέσεις, όπως τα ιπτάμενα αυτοκίνητα - αν και αυτό σιγά - σιγά γίνεται πραγματικότητα στο Ντουμπάι. Είθισται σε αυτά τα έργα να καταγράφονται εικόνες πολύ εξελιγμένων πολιτισμών. Τα χαρακτηριστικά των ηρώων εντείνονται για να δώσουν έμφαση στο δραματικό της πλοκής. Υπάρχουν εκείνοι οι ήρωες, που υπνωτισμένοι ακολουθούν τη ροή των εξελίξεων, εγκλιματίζονται, υπακούουν άβουλα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, που πολεμούν, που αντιδρούν, που νικούν ή τουλάχιστον δεν παραιτούνται κι ελπίζουν.

Μέσα από τις σελίδες των δυστοπικών βιβλίων, ο συγγραφέας επιχειρεί να αφυπνίσει για τους κινδύνους που διατρέχουν οι άνθρωποι, αν δεν χειριστούν όπως χρειάζεται τις τρέχουσες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως εν τέλει επικρατεί ο Άνθρωπος... στα βιβλία.

Πριν από λίγες μέρες ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων, που εργάζονται σε νησί της χώρας μας με πολύ τουριστική κίνηση, βρήκε σπίτι για να μετακομίσει. Μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, γιατί ο ένοικος του σπιτιού τους έδιωξε για να βάλει το σπίτι του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών - με έσοδα αφορολόγητα προς το παρόν. Την ίδια στιγμή περιγράφουν τη θλιβερή εικόνα, που βίωσαν το καλοκαίρι, όταν ανάμεσα στα σμήνη τουριστών, έβλεπαν και ζευγάρια ηλικιωμένων, που αναζητούσαν στέγη, στο νησί, του οποίου είναι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτό βέβαια συμβαίνει και σε άλλα νησιά της χώρας μας και στο κέντρο της Αθήνας, που οι τουρίστες το προτιμούν.

Από την άλλη πάλι υπάρχουν εκείνοι οι συνάνθρωποι που εμποδίζουν τον πλειστηριασμό κατοικιών, ώστε να μην χάσουν τα σπίτια τους οι πληγέντες της κρίσης.

Ιδού τελικά που η κοινωνία είναι πάντα αέναη πηγή έμπνευσης. Και σε αυτή τη μάχη, οι Άνθρωποι ελπίζουν, κερδίζουν, δεν παραιτούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL