Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Σήμερα φάγαμε γόπες με πλαστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα φάγαμε γόπες με πλαστικό

Με 84 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι της, ανάμεσά τους ένα μπαλόνι, πλαστικές σακούλες και θραύσμα από παιχνίδι, ζούσε μία μικρή θαλάσσια χελώνα καρέτα, που βρέθηκε να πλέει νεκρή στο ανατολικό Αιγαίο τις ημέρες των Χριστουγέννων”. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις θάλασσές μας από την απόρριψη πλαστικών είναι η περίπτωση της νεκρής χελώνας, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" Θοδωρής Τσιμπίδης. Η έρευνα του Ινστιτούτου στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών ξεκίνησε το 2009 σε εργαστήρια που εδρεύουν στη Σάμο, με στόχο να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος από την αλόγιστη χρήση και απόρριψη πλαστικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως τα Πανεπιστήμια Essex και West England, Bristol της Βρετανίας, καθώς και με τον ελβετικό οργανισμό Ocean Care και τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ερευνών, που έχουν ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά:

* Σε περισσότερα από 500 δείγματα ψαριών που αναλύθηκαν, το 100% περιείχε μικροσκοπικές ίνες πλαστικού στο στομάχι τους, με τον αριθμό των μικροπλαστικών ινών να είναι υψηλότερος, στα είδη ψαριών που ανήκουν σε υψηλότερο τροφικό επίπεδο (π.χ. οι γόπες είχαν κατά μέσο όρο 15,4 ίνες ενώ οι λούτσοι είχαν 42,2 ίνες ανά ψάρι).

* Έπειτα από την ανάλυση των μικροπλαστικών ινών που συσσωρεύτηκαν στο ίζημα από 110 παραλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο σε ένα δείγμα δεν περιέχονταν μικροπλαστικές ίνες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κάποιες ακτές ακατοίκητων νησίδων είχαν περιεκτικότητα από μικροπλαστικές ίνες, αντίστοιχη με αυτή των ακτών της Αττικής.

Με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου χρέωσης της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας, ο διευθυντής του “Αρχιπέλαγους” σημειώνει ότι δεν λύνει το πρόβλημα, “απλώς το ακουμπάει και μας ξεβολεύει λίγο από τις κακές μας καθημερινές συνήθειες”. Με δεδομένο πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσπάθειας περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας και όχι σε καθεστώς απαγόρευσης, χρήσιμο θα ήταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αρμόδιο υπουργείο να δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του μέτρου αυτού ώστε να βλέπουμε αν όντως το μέτρο αποδίδει. Αποτελέσματα ενός μέτρου που τελικά αφορά ακόμη και τις διατροφικές μας συνήθειες σε βαθμό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε πλαστικό και να κολυμπάμε σε μια θάλασσα πνιγμένη στο πλαστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL