Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα

Το 2018 που ήδη διανύουμε, προβάλλει σαν σταθμός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία του τόπου και φυσικά εκείνη του ρεύματος της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής Αριστεράς στη χώρα μας.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο 2019-2023, αφορά στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, είναι επομένως ένα εθνικό σχέδιο που βεβαίως αφορά κατά κύριο λόγο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν δυσανάλογα μεγάλο κόστος για τις πολιτικές λιτότητας. Βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί είναι και οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής με στόχο τη σταθερά ανοδική πορεία της χώρας και την είσοδό της σε τροχιά ανάπτυξης.

Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σοβαρό μερίδιο στις νέες τεχνολογίες αφού αυτό θεωρείται σήμερα απαραίτητο για να παρακολουθήσει το διεθνές γίγνεσθαι. Ταυτόχρονα η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πολιτική προκειμένου να επουλώσει τα τραύματα που της άφησε ο παλαιοκομματισμός, δηλαδή τα τεράστια δημόσια ελλείμματα, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, την αλόγιστη κρατική σπατάλη προς ίδιον όφελος και τα δεκάδες σκάνδαλα που συσσώρευσαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση οικοδομεί σχέσεις πολυμερούς συνεργασίας με προσεκτικούς χειρισμούς έτσι, ώστε η χώρα μας να καθίσταται παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας σε Βαλκάνια και Μεσόγειο. Την εξεύρεση μιας οριστικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό συμβάλλοντας στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια. Στο επίκαιρο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ κυρίως όσο αφορά την ονομασία της, για πρώτη φορά μετά από χρόνια δημιουργείται θετικό κλίμα με τους γείτονες να αναθεωρούν τις κόκκινες γραμμές τους προς όφελος της συνεννόησης. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για μια λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τη χρήση του όρου Μακεδονία ως γεωγραφικού προσδιορισμού.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση, επιμένει σε μια αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή ακόμα και όταν πρόκειται για εθνικά θέματα, όπως αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Γενικότερα η Νέα Δημοκρατία στέκεται ως αντίπαλος σε κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση και μοναδική προτεραιότητα της ηγεσίας της είναι η φθορά και πτώση της κυβέρνησης με στόχο την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε τις ευθύνες της στην κρισιμότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Όταν η χώρα οδηγήθηκε στη χρεωκοπία, εφαρμόστηκαν τα πιο σκληρά μέτρα εις βάρος της από τους δανειστές - «διασώστες» και χάθηκε το 25% του εθνικού εισοδήματος ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε από το εκλογικό σώμα για να σταματήσει ο κατήφορος και να οδηγηθεί η Ελλάδα έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Στην κυβέρνηση της Αριστεράς ανατέθηκε το πολύ δύσκολο καθήκον να αποφύγει το Grexit, να βελτιώσει την άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, να προχωρήσει σε βαθιές τομές στη Δημόσια Διοίκηση και να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς κάτι τέτοιο είναι φυσικό να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο.

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μια πολιτική παράταξη ανέλαβε μια τόσο βαριά ευθύνη έχοντας απέναντί της τόσους πολλούς αντιπάλους εντός και εκτός Ελλάδας. Ίσως είναι και η μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη που ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κερδίζει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες με το σύνολο του μιντιακού κατεστημένου να την πολεμά.

Η διάψευση της «σύντομης παρένθεσης», όρος που χρησιμοποίησε κατά κόρον το κατεστημένο αποτελεί σοβαρό δείγμα ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί και θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL