Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Εγρήγορση και σωστός σχεδιασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγρήγορση και σωστός σχεδιασμός

Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Είναι ένα από τα βήματα, με την έγκριση από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, στα οποία πρέπει να προχωρήσει μέχρι τον Αύγουστο, μήνα που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων και την έξοδο στη νέα εποχή.

Φυσικά ο δρόμος μέχρι τότε ούτε εύκολος ούτε ανώδυνος είναι. Το αντίθετο, υπάρχει σειρά παραμέτρων για τις οποίες απαιτείται συνεχής εγρήγορση, σωστός σχεδιασμός και σαφείς στόχοι ώστε να αποκλειστούν καθυστερήσεις και κυρίως να διαμορφωθούν θετικοί όροι και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Στην πορεία αυτή, η πρώτη φάση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εκτός από τα ζητήματα που κρίνονται "διαδικαστικού χαρακτήρα" περιλαμβάνει και θέματα τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, δύο εκ των οποίων, οι πλειστηριασμοί και η επίμαχη διάταξη για την απεργία, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Στο μεν πρώτο θέμα η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι προστατεύεται απολύτως η λαϊκή κατοικία. Στο δε δεύτερο θέμα τονίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι προωθούμενες παρεμβάσεις δεν αφορούν συνολικά την απεργία και δεν συρρικνώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων σε αυτήν. Η αλλαγή που συμφωνήθηκε αφορά στον κανόνα της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και σε καμία περίπτωση τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Επειδή, όμως, και τα δύο θέματα, πλειστηριασμοί και απεργία, αγγίζουν το σύνολο του κόσμου της εργασίας, τόσο η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή διά των αρμοδίων εισηγητών οφείλει να δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις και τις εξηγήσεις που θα ζητηθούν για να υπάρξουν σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις. Και κυρίως αυτές να μην αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών και μικροκομματικής εκμετάλλευσης τόσο από τη Δεξιά, που πάντα, σιωπώντας επί της ουσίας, θα επιχειρήσει και πάλι να στήσει αντιπολιτευτικό σόου, όσο και από πλευρές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που θα σπεύσει να χρεώσει στην κυβέρνηση και την Αριστερά πρακτικές και επιδιώξεις και ουδέποτε είχε και φυσικά δεν έχει.

Η κοινοβουλευτική μάχη, και όχι μόνο, που θα δοθεί το επόμενο διάστημα είναι συνεπώς κρίσιμη από πολλές απόψεις. Όχι μόνο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και για το πρώτο μεγάλο βήμα στον δρόμο για το καθοριστικό ορόσημο του Αυγούστου, την έξοδο από τα Μνημόνια και τη διαμόρφωση των όρων για τη μετά τα Μνημόνια εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL