Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Αρχίζει η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχίζει η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό"

Σε ρυθμούς "μακεδονικούς" κινούνται τα πολιτικά και διπλωματικά επιτελεία σε Αθήνα, Σκόπια αλλά και στις ΗΠΑ, αφού η διαπραγμάτευση μπαίνει σε τροχιά καθώς την εβδομάδα που μας έρχεται εγκαινιάζεται σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων σε υψηλό επίπεδο. Κοινός στόχος φαίνεται πως είναι η εξεύρεση λύσης 25 χρόνια μετά από εντάσεις, διαφωνίες, αλυτρωτισμούς και αδιέξοδα. Τόσο ο Ζ. Ζάεφ όσο και ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζονται έτοιμοι να σφραγίσουν με τις πρωτοβουλίες τους αυτή την ιστορία, έχοντας τη στήριξη ισχυρών διεθνών παραγόντων από τις ΗΠΑ έως το Βερολίνο. Και γιατί όχι, σε δέκα χρόνια από τώρα, όλοι να θυμούνται πως το 2018 έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Τα διπλωματικά "ραντεβού" του Ιανουαρίου

Αυτό επιβεβαίωσε και η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση. "Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις", δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός υποδέχονται στην Αθήνα τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπούγιαρ Οσμάνι. Σημειώνεται πως ο Οσμάνι είχε χαρακτηρίσει «χρυσή χρονιά» το 2018 για την επίλυση της ονομασίας.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Όπως αναφέρουν πηγές από τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο Μ. Νίμιτς θα επιχειρήσει "συγκεκριμένες ενέργειες" προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν στο τραπέζι θα τεθεί συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον έως τότε έχει καταγραφεί σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Τέλος, στις 17 και 18 Ιανουαρίου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί τα Σκόπια.

Απόλυτη εμπιστοσύνη Καμμένου σε Κοτζιά

Ένα - ένα λοιπόν τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους συνθέτοντας το σκηνικό της διαπραγμάτευσης, που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Με τον πιο επίσημο τρόπο, την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η θέση με την οποία θα προσέλθει η χώρα είναι η θέση του 2007, δηλαδή η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Θέση που εξέφρασε η Ελλάδα και το 2007 στο Βουκουρέστι, όπως υπενθύμισαν με νόημα ο Ν. Κοτζιάς αλλά και ο Π. Καμμένος.

"Φρένο" στις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πτώση της κυβέρνησης, που εμπνέονται από το 1992, έβαλε η δήλωση του Π. Καμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για "απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση". Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. επισήμανε πως υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και η άλλη η απόφαση του Βουκουρεστίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επέμεινε στη σύσκεψη στο να μην υπάρχει ο όρος "Μακεδονία", υπογράμμισε ότι "ο ελληνικός όρος 'Μακεδονία', όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση - και επιμένω σε αυτήν και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου".

Όπως εκτίμησε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών. "Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι". "Όταν θα έρθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση", κατέληξε.

Σε ευρεία συναίνεση στοχεύει η κυβέρνηση

Η ευρεία πολιτική συναίνεση αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της Αθήνας, κάτι που επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία. "Είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου", είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς. Κοινή αντίληψη αποτελεί για την κυβέρνηση η πεποίθηση πως σε ένα εθνικό και παράλληλα διεθνές θέμα που άπτεται της σταθερότητας και της ανάπτυξης των Βαλκανίων το πολιτικό σύστημα οφείλει να τοποθετηθεί καθαρά και να πάρει θέση.

Βέβαια, η στάση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα προκαλεί προβληματισμό. Από τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας των διαφωνιών Καμμένου -"ακόμα κι αν συμφωνούμε με την πρόταση που θα φέρουν, θα την καταψηφίσουμε αν δεν συμφωνεί ο Καμμένος"- και τα -στο όριο της αντισυνταγματικότητας- περί απώλειας δεδηλωμένης στην αναδίπλωση, που κορυφώθηκε με τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο "Capital", η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως βαδίζει σε έναν επικίνδυνο δρόμο ανευθυνότητας που στο φινάλε θα της γυρίσει μπούμερανγκ, για άλλη μια φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL