Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κυβέρνηση: Στόχος, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση: Στόχος, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Έτος "κλειδί" για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να αποδειχθεί το 2018, αφού για πρώτη φορά την τελευταία εικοσιπενταετία φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την άρση του αδιεξόδου. Αυτή είναι η εκτίμηση που υπάρχει και στην Αθήνα, όπου σήμερα αναμένεται να συγκληθεί "μίνι υπουργικό" συμβούλιο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργών, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

"Παράθυρο ευκαιρίας" εντός του 2018 για την εξεύρεση λύσης εκτιμά ότι υπάρχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με συνέντευξή του στο Euronews. "Ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος" σημείωσε. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται" επισήμανε.

Το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν εφκράζει τις ακραίες και αλυτρωτικές τοποθετήσεις των προκατόχων του, ενώ εμφανίζεται "συναινετικός" και δήλωσε "έτοιμος για λύση" από τη Θεσσαλονίκη ενισχύει την αισιοδοξία της Αθήνας. Παράλληλα, η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο για το τέλος της εικοσιπεντάχρονης περιπέτειας.

Ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς

Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα "μίνι υπουργικό συμβούλιο", με συμμετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εσωτερικών, των υπουργών Επικρατείας και των αρμόδιων υφυπουργών.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον Ν. Κοτζιά για την πρώτη φάση των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας - ΠΓΔΜ και του Μάθιου Νίμιτς αλλά και τις μέχρι τώρα άτυπες διαβουλεύσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Τα επόμενα βήματα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ το θέμα πιθανόν να απασχολήσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του έτους, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο πρωθυπουργός να έχει τετ-α-τετ με τον Ζ. Ζαεφ τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ.

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes η εθνική γραμμή από το 2007

Χθες, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση με τη "γραμμή Καραμανλή το 2007", δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων, erga omnes. "Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία, με αυτή την εθνική γραμμή και από εκεί και πέρα τα τεχνικά και τυπικά βήματα, για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτό ακριβώς στο πεδίο της συναίνεσης, θα τα αποφασίσουμε και θα τα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω" επισήμανε στη χθεσινή του συνέντευξη.

Υπέυθυνη στάση, όχι υπονόμευση

"Στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για ένα "εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα". "Ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος" υπογράμμισε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί με σαφήνεια. "Περιμέναμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο φέρει βαριά τη σκιά της αποτυχίας της κυβέρνυσης της τότε Ν.Δ. του 1992 να το επιλύσει, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική" σημείωσε, υπενθυμίζοντας τα ιστορικά γεγονότα που εκθέτουν την στάση της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Η μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1992 προσήλθε στο τότε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με δύο εισηγήσεις. Μία εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, του κ. Σαμαρά, και μία εισήγηση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη" υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας "μάλλον ειρωνικό" το να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

"Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά" σημείωσε και πρόσθεσε: "Σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις -που εύλογα και θεμιτά, κατά τη γνώμη μου, εκφράζονται- έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης. Υπεύθυνη, λοιπόν, στάση, όχι υπονόμευση και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να επιλύσουμε εντός του 2018".

Εάν υπάρξει ευρεία συναίνεση, δεν θα φέρει αντίρρηση ο Π. Καμμένος

Αυτή η συναίνεση που θα επιδιωχθεί μπορεί να "ξεκλειδώσει" και την στάση του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, "δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος" εάν υπάρξει η "ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος".

"Η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μιας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μια κυβερνητική πολιτική κρίση" επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Κατσίκη πως "οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα πειθαρχήσουν σε ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία», έστω κι αν η «η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα». Παράλληλα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης σημείωσε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει την πρόταση για ονομασία που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ακόμα κι αν οι ΑΝ.ΕΛΛ. ψηφίσουν αρνητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL