Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ο φόβος των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φόβος των εκλογών

Γαλουχημένος με την παραδοσιακή λογική που θέλει των πρόωρων εκλογών να προηγούνται παροχές, λογική που ιστορικά αποτυπώθηκε με το σύνθημα "Τσοβόλα, δώσ' τα όλα", ο Κ. Σκανδαλίδης διέκρινε πίσω από το κοινωνικό μέρισμα και τα άλλα μέτρα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης έναν "εκλογικό σχεδιασμό". Η διαπίστωση Σκανδαλίδη υιοθετήθηκε αμέσως, ως αποκάλυψη, από μερίδα του Τύπου που στηρίζει κατά βάσιν τη Ν.Δ., ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους για τον εκλογικό "αιφνιδιασμό" που ετοιμάζει ο Τσίπρας. Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα και τραγελαφικά.

Τι είδους αιφνιδιασμό μπορούν να επιτύχουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, τα οποία ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης ευθύς σχεδόν αφότου συγκροτήθηκε και σχετικά πρόσφατα, η Ν.Δ. στο τελευταίο συνέδριό της και το Κίνημα Αλλαγής στην πρώτη συνάντηση των δύο βασικών συνιστωσών του μετά την εκλογή της Φ. Γεννηματά, έδειξαν να βρίσκονται σε "εκλογική ετοιμότητα"; Και τι είδους αιφνιδιασμό των αντιπάλων να επιτύχει ο Τσίπρας όταν ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί στις εκλογές, ενώ το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται πεπεισμένο ότι θα πάρει πίσω ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων που ψήφιζαν κάποτε ΠΑΣΟΚ; Αυτά στερούνται λογικής, παραδοσιακής ή μη. Το μόνο που μπορούμε να κρατήσουμε από όλα αυτά είναι τον φόβο, πρωτίστως της Ν.Δ., στο ενδεχόμενο των εκλογών όποτε κι αν αυτές γίνουν, φόβος που ομολογείται πλέον και ανοιχτά.

"Κεντρικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι να φτάσει μέχρι τον Αύγουστο όπως μπορεί, και από κει και πέρα, παίρνοντας τα μέτρα για το χρέος που είχαμε επιτύχει εμείς, να βάλει μια γραβάτα και μέσα σε ένα ωραία σκηνοθετημένο σκηνικό να πει 'πάμε σε εκλογές'" διέγνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης. Μία διάγνωση, δύο παραδοχές: Πρώτη, ο Τσίπρας θα πάρει και τα μέτρα για το χρέος που μέχρι σήμερα η Ν.Δ. αποκλείει, και δεύτερη, ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές έπειτα από μια μεγάλη επιτυχία - ο φόβος Γεωργιάδη. Διαβάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο κάποιος τις εξελίξεις, φυσιολογικό είναι να επιμένει στην απομάκρυνση της κυβέρνησης "εδώ και τώρα", όπως ο Άδ. Γεωργιάδης αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ. Το περίεργο είναι που εγκατέλειψε τη γραμμή των άμεσων εκλογών η ηγεσία της Ν.Δ. και, στον βαθμό που το διατύπωνε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπουν την επικείμενη "επιτυχία" της κυβέρνησης: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος και την έξοδο από τα Μνημόνια;

Προφανώς τη βλέπουν και τη φοβούνται, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που δεν μιλούν πια για εκλογές. Η προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια και από την πολύχρονη οξύτατη κρίση είναι τόσο ορατή, ώστε γίνεται αντιληπτή από όλο τον κόσμο, ο οποίος έχει αρχίσει και πάλι να αναθαρρεί και να ελπίζει. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές, άμεσα, έρχεται πλέον σε σύγκρουση με αυτή την ελπίδα και οι κομματικοί μηχανισμοί γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι εκλογικά καταστροφικό.

Εν κατακλείδι, όσο οι ελπίδες του κόσμου ενισχύονται, θα φουντώνει και ο φόβος όσων προσδοκούσαν την παλινόρθωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL