Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η αισιοδοξία επιστρέφει

Eurokinissi

Για πρώτη φορά οι περισσότεροι πολίτες είναι αισιόδοξοι για την έξοδο από την κρίση

Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, που αλλάζει, και η επιστροφή της αισιοδοξίας για το μέλλον περιγράφονται στις πανελλαδικές έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research. Τα συμπεράσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν το 2017 δημοσιεύθηκαν στο “Έθνος” και δείχνουν ότι για πρώτη φορά οι περισσότεροι πολίτες είναι αισιόδοξοι για την έξοδο από την κρίση.

Τα 10 σημαντικότερα συμπεράσματα είναι:

1. Η πρώτη -οριακή- πλειοψηφία αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας. Το 50,5% αισθάνεται αισιοδοξία έναντι του 46% που δηλώνει απαισιόδοξο.

2. Ένα εκατομμύριο αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κρίνουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το προφίλ των ψηφοφόρων υποδηλώνει ότι προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή) δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας στο 4,8% (ΣΥΡΙΖΑ 17%, Ν.Δ. 21,8%, Χρυσή Αυγή 7,7%, Κίνημα Αλλαγής 8,7%, ΚΚΕ 5,9%).

3. Οι πολίτες δεν μετανιώνουν για την ψήφο τους στο δημοψήφισμα του 2015, επομένως οι δύο οπτικές που συγκρούστηκαν το 2015 παραμένουν υπαρκτές. Το 85% όσων ψήφισαν “όχι” εμμένει στην ψήφο του δείχνοντας ότι το αίτημα για έξοδο από τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στο Μνημόνιο είναι σταθερά πλειοψηφικό. Στους ψηφοφόρους του “ναι” το 88,5% εμμένει στην ψήφο του.

4. Οι πολίτες είναι αρνητικοί σε περαιτέρω θυσίες: υπάρχει σύγχυση για το ιδανικό μίγμα μέτρων για την ανάπτυξη.

5. Υποχωρεί η διαίρεση «Μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και το αίτημα για ρήξη με τους πιστωτές - στα χαμηλότερα επίπεδα η ανησυχία για Grexit.

6. Ενίσχυση της Κεντροαριστεράς -τρίτη πολιτική δύναμη το Κίνημα Αλλαγής-, άνοδος στη δημοτικότητα της Φ. Γεννηματά.

7. Αναγνώριση της σημασίας των ΗΠΑ ως χώρας - συμμάχου της Ελλάδας, παρά την ανάληψη της προεδρίας από τον αντιδημοφιλή Ντ. Τραμπ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ 54%, τη Ρωσία 47%, την Κίνα 39%, τη Γαλλία 36,5%, τη Γερμανία 33%, τα αραβικά κράτη 16%, τη Βρετανία 8%.

8. Έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους δικαστικούς ανέρχεται στο 73,5%, σε τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς στο 78%, στην τρόικα στο 79,5%, στους εκπροσώπους συλλόγων και επιμελητηρίων στο 82%, στους συνδικαλιστές στο 95,5%, στους τραπεζίτες στο 88%, στους δημοσκόπους στο 84%, στις εφημερίδες στο 89,5%, στα κανάλια στο 96%, στους δημοσιογράφους στο 94,5%, στους πολιτικούς στο 92%.

9. Ευρεία αποδοχή της επιχειρηματικότητας (εμπιστοσύνη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις), αλλά αρνητική εικόνα για τους παραδοσιακούς Έλληνες επιχειρηματίες. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αρνητική εικόνα σε ποσοστό 66%, όταν η ιδέα της επιχειρηματικότητας έχει θετική εικόνα σε ποσοστό 78%.

10. Αλλαγή στην καταναλωτική - οικονομική συμπεριφορά: χρήση κάρτας και προσεκτική διαχείριση των δαπανών του νοικοκυριού.

Τ. Γεωργιάδης: Μπαίνουμε σε κανονικότητα

Αυτά τα 10 δημοσκοπικά ευρήματα επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΚΑΠΑ Research Τάσος Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM. Και το συμπέρασμά του ήταν πως το 2017 είναι ένα έτος που μας βάζει “μετά από 7-8 χρόνια Μνημονίων, σε μια κάποια κανονικότητα”. “Σε μια σειρά δείκτες, είτε ελπίδας είτε ανησυχίας των Ελλήνων πολιτών, είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τέτοια ποσοστά”, υπογράμμισε ο Τ. Γεωργιάδης δίνοντας έμφαση σε δύο στοιχεία:

α) “Το 50% των Ελλήνων είναι πια αισιόδοξο ότι θα μπορέσουμε τελικά να τα καταφέρουμε και να βγούμε απ’ αυτή τη βαθιά κρίση που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια”.

β) “Έχει υποχωρήσει δραματικά το ποσοστό αυτών που ανησυχούν ότι η χώρα μας μπορεί να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ”. “Παλαιότερα είχαμε ποσοστά της τάξης του 40-45% ή και πάνω από 50% των ανθρώπων φοβόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, ενώ τώρα είναι μόλις 16%, υπενθύμισε.

Ο Τ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι “ο κόσμος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι στη δημόσια συζήτηση έχουν αρχίσει και βγαίνουν πιο θετικά μηνύματα σε σχέση με το 2018”.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Χάος

Τώρα δεν υπάρχουν οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για μηδενική ανοχή στην ανομία και πάταξη των «μπαχαλάκηδων». Τώρα δεν υπάρχει πουθενά ο Μ. Βορίδης να μας εξηγήσει «γλυκά» ότι η επιβολή της νομιμότητας χρειάζεται εξαναγκασμό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις