Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
2018: Στο βιράζ για την τελική ευθεία προς την... κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2018: Στο βιράζ για την τελική ευθεία προς την... κανονικότητα

Βρισκόμαστε στις τελευταίες στιγμές του 2017. Ήταν το δεύτερο έτος της συμφωνίας με τους αντιπροσώπους των δανειστών. Θα χρειαστούν ακόμη επτά μήνες μέχρι τον Αύγουστο, που είναι το σημείο τερματισμού της συμφωνίας. Η διαφορά σε σχέση με την πενταετία 2010-2015 είναι κυρίως η παραδοχή από όλους ότι αυτή είναι μια κανονική κυβέρνηση, με σοβαρά επιχειρήματα. Κάνει αυτό για το οποίο έχει αναλάβει την υποχρέωση και ταυτόχρονα απαιτεί και πιέζει για την αντίστοιχη ευθύνη και υποχρέωση των απέναντι.

ΓΙΑ ΝΑ καμφθούν οι αντιστάσεις των “πειραματιστών”, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε δεκάδες φορές στο αεροπλάνο. Ουάσιγκτον, Μόσχα, Σικάγο, Πεκίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Λισσαβώνα, Τελ Αβίβ, Άγκυρα, Κάιρο. Η ελληνική πλευρά γινόταν κατανοητή και αποσπούσε πολύτιμες δηλώσεις έμπρακτης υποστήριξης. Ποτέ δεν απαντήθηκαν τα ελληνικά αιτήματα με τον τρόπο που είχε απαντήσει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν του τέθηκε το αίτημα για κούρεμα του δημόσιου χρέους. Με εκείνο το ξερό: “Αυτό ξέχασέ το”. Η χώρα, ειδικά αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, επανέκτησε την αξιοπρέπειά της.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ μόνο τα λόγια δεν αρκούν, η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται σε όλους τους δείκτες. Η ανάπτυξη κινείται στο +1,3%, η τουριστική έκρηξη προσφέρει μεγάλες ανάσες, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έχει πέσει στο 3,7%, πέτυχε η ανταλλαγή ομολόγων ύψους 25,47 δισ., η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανέβηκε κατά 19%, 300.000 νέες θέσεις έχουν δημιουργηθεί και σύντομα η χώρα θα βγει, για δεύτερη δοκιμαστική φορά, στις αγορές.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ στοχευμένες παροχές δίνουν το κοινωνικό στίγμα και χαράσσουν τη διαφοροποιητική γραμμή με τη Ν.Δ. Έχουν δοθεί 550 ευρώ, κατά μέσο όρο, σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα, 400 ευρώ επίδομα σε άνεργους νέους, 650 ευρώ βοήθημα σε πλημμυροπαθείς εργαζόμενους της δυτικής Αττικής, 500 έως 2.100 ευρώ, μεσοσταθμικά 1.100 ευρώ, σε νησιώτες για τους οποίους καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά.

ΜΕΧΡΙ τον Αύγουστο, αναμένεται να γίνονται εμφανείς στο σώμα της εθνικής οικονομίας όλες οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, αλλά και έργα με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Η συνεχής αποκλιμάκωση της ανεργίας ενισχύει την εσωτερική ζήτηση την οποία αναμένουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΟΜΩΣ, ειδικά τη νέα χρονιά, οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να κερδίσουν τη σκληρή μάχη με τη μεγάλη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσουν μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την τεράστια φοροαποφυγή που παρκάρει στους φορολογικούς παραδείσους 8 τρισεκατομμύρια ευρώ των οικονομιών της Ένωσης! Είναι κρίσιμο έργο για τη φορολογική ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που σήκωσαν αυτό το τεράστιο βάρος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

ΣΤΟΧΟΣ είναι να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» 15 με 16 δισ. ευρώ προκειμένου να μη χρειαστεί η προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Από τα αδιάθετα των προηγούμενων δόσεων υπάρχουν 1,4 δισ. ευρώ. Σ' αυτά θα προστεθούν 9 δισ. ευρώ από τις εναπομείνασες δόσεις του Μνημονίου καθώς και άλλα 5 με 6 δισ. ευρώ από τις εξόδους στις αγορές. Αν δεν μαζευτούν τα χρήματα του κουμπαρά, η καθαρή έξοδος θα είναι αμφισβητήσιμη.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, μην έχοντας εναλλακτικές προτάσεις, έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη καταστροφολογία. Ουσιαστικά δεν ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης και καλύτερης διακυβέρνησης, αλλά καταδίκη μιας κυβέρνησης που έχει με το μέρος της τους αριθμούς και την πραγματικότητα κι αυτό αρχίζει να φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με τη Ν.Δ. να έχει πιάσει “ταβάνι” στο 27%.

ΜΑΛΙΣΤΑ, τελευταία αβαντάρει μέσο της προβολής των δικών της ΜΜΕ τις κινητοποιήσεις των άλλων κατά των πλειστηριασμών, χωρίς να μαθαίνει κανείς αν υπάρχουν περιπτώσεις πρώτης κατοικίας σε νοικοκυριά που πραγματικά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν απομείνει. Λες και δεν είναι ζητούμενο από τους δανειολήπτες η εργασία και η βελτίωση του εισοδήματός τους για να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν πως αν αποτύχει η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων, το επόμενο βήμα είναι το κούρεμα των καταθέσεων! Ότι χωρίς τράπεζες δεν λειτουργεί -πλέον- καμιά σύγχρονη οικονομία. Πώς όμως να εμπιστευτείς κάποιους που λένε συνεχώς όχι, αλλά έχουν μαύρα μεσάνυχτα από προτάσεις;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL