Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η Ιστορία ως φάρσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιστορία ως φάρσα

Στη διάρκεια των γιορτών συνήθως δεν υπάρχουν ειδήσεις. Κι αυτό είναι καλό, διότι, όταν υπάρχουν, είναι κατά κανόνα ειδήσεις τραγικές: τρομοκρατικές επιθέσεις με θύματα ανυποψίαστους περαστικούς -στον δικό μας κόσμο, εννοείται, διότι οι ανάλογες στην Καμπούλ ή τη Βαγδάτη σπάνια φτάνουν στα δυτικά πρωτοσέλιδα-, σεισμοί, τσουνάμια και κατακλυσμοί. Ελλείψει ειδήσεων, όμως, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί προσπαθούν να στήσουν ατζέντα -και να στήσουν καυγάδες. Τα πρώτα επειδή (νομίζουν ότι) πουλάει, οι δεύτεροι διότι θεωρούν ότι μπορεί κάτι να κερδίσουν.

Έτσι έχει στηθεί εδώ και μέρες ένας καυγάς για το "Μακεδονικό", παρά το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά τα χαρτιά της ονομασίας της γείτονος. Ένας καυγάς ανόητος, διότι για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, αν και φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η συγκυρία για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει και τη χώρα μας και τη γείτονα είναι ευνοϊκή. Κι ένας καυγάς επικίνδυνος, διότι μπορεί να δηλητηριάσει το κλίμα στην κοινωνία πριν ακόμη ξεκινήσουν επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις.

Ο καυγάς συνεχίστηκε και χθες, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, επί κυβερνήσεως της οποίας δημιουργήθηκε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Με μοναδικό στόχο αυτές τις περιβόητες πρόωρες εκλογές -διότι, λέει, δεν θα συμφωνήσει με την κυβέρνηση ο Καμμένος-, που επιθυμεί να τις προκαλέσει από την ημέρα που έγινε αρχηγός της ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανεπιτυχώς.

Καθώς, λοιπόν, δεν της βγήκαν τα σενάρια της καταστροφής στα πεδία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της οικονομίας, ονειρεύεται ένα σενάριο καταστροφής στο Μακεδονικό. Που θα αποτύχει κι αυτό.

Για κάποιους μέσα στη Ν.Δ. αυτό το σενάριο είναι η προσδοκία της επανάληψης της ιστορίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που είδε την πρώτη κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε -του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- να πέφτει ουσιαστικά λόγω Μακεδονικού, από τον τότε προστατευόμενο του πατρός της και μετέπειτα νικητή στην αντιπαράθεση μαζί της Αντώνη Σαμαρά, είναι τουλάχιστον παράδοξο να εκφράζει μια τέτοια προσδοκία.

Εκτός εάν εννοεί την επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL