Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Μεγάλο βήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλο βήμα

Χιλιάδες φορές έχει γραφτεί στις εφημερίδες, έχει ειπωθεί από το βήμα της Βουλής, αλλά κι έχει συζητηθεί στα καφενεία της επικράτειας το περιβόητο - και αυτονόητο: "Μερικά πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει από ιδρύσεως ελληνικού κράτους". Όπως έχουν γίνει σε άλλα κράτη, όχι μόνο σε παλιότερα από το δικό μας -το οποίο επικαλείται μονίμως τις παθογένειες της Τουρκοκρατίας- αλλά και σε νεώτερα.

Δύο από αυτές τις... αιώνιες εκκρεμότητες είναι το κτηματολόγιο και το δασολόγιο, για τις οποίες ακούμε ότι... γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δύο αυτών αυτονόητων εργαλείων για κάθε ευνομούμενο κράτος δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, τη δικομανία των Ελλήνων και τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης. Έχουν πολύ συχνά να κάνουν με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που αντιστέκονται, που υπερασπίζονται τις εκτάσεις που έχουν καταπατήσει, την οικοπεδοποίηση στα δάση που έχουν κάψει ή τα λεφτά που έχουν κερδίσει κλείνοντας τα μάτια στα παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι ο μοναδικός που είχε την αρμοδιότητα να χαρακτηρίζει τι είναι δασική έκταση και τι όχι ήταν ο δασάρχης - και, όπως σε κάθε επαγγελματική κατηγορία, υπήρχαν και σ' αυτήν μαύρα πρόβατα που θησαύριζαν παίρνοντας τις "σωστές" αποφάσεις αποχαρακτηρισμού.

Γι’ αυτό είναι μια πραγματικά καλή είδηση η μερική κύρωση -επιτέλους!- των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν. Είναι ένα θαρραλέο, μεγάλο βήμα για τη συνολική κύρωση σε όλη την επικράτεια και για την ολοκλήρωση του δασολογίου και του κτηματολογίου μέχρι το 2020. (Σημειώνεται ότι η κτηματογράφηση προϋποθέτει την κύρωση όλων των δασικών εκτάσεων για να μπορεί το Δημόσιο να δηλώσει την περιουσία του).

Καθώς αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής ότι τολμά, με όλες τις καθυστερήσεις και τα πιθανά λάθη της, να ολοκληρώνει τα... αυτονόητα δεκαετιών, λίαν συντόμως θα γίνεται σεβαστή η -παλιά, πλην όμως στην πράξη ανενεργός- συνταγματική επιταγή για την προστασία των δασών. Και -ελπίζουμε ότι- δεν θα ξαναδούμε εικόνες σαν κι αυτές πριν από μερικά χρόνια στην Πάρνηθα, με ιδιοκτήτρια παράνομης βίλας που καίγεται να ωρύεται "πού είναι το κράτος;". Τότε η απάντηση ήταν "πουθενά", διότι εάν υπήρχε κράτος, δεν θα υπήρχε η καιόμενη βίλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL