Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Στημένες δίκες και δικαστικές πλάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Στημένες δίκες και δικαστικές πλάνες

Του Κοσμά Κέφαλου

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 123 χρόνια από την καταδίκη του πιο γνωστού αθώου στα δικαστικά χρονικά, του Γάλλου λοχαγού Αλφρέδου Ντρέιφους. Το 1894 συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για προδοσία με επιβαρυντικό στοιχείο την ομοιότητα του γραφικού του χαρακτήρα σε επιστολή προς τον στρατιωτικό ακόλουθο της γερμανικής πρεσβείας. Ύστερα από παρεμβάσεις του υπουργού των Στρατιωτικών, καταδικάζεται σε καθαίρεση και ισόβια κάθειρξη. Το 1896, εμφανίζεται πανομοιότυπη επιστολή, με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης, η δίκη επαναλαμβάνεται και, με την αποτελεσματική υποστήριξη του πνευματικού κόσμου, αθωώνεται.

Οι Ιταλοί Σάκο και Βαντσέτι συμμετείχαν ενεργά στο διεκδικητικό εργατικό κίνημα των ΗΠΑ. Στις 14 Ιουλίου 1921 καταδικάζονται σε θάνατο για φόνο που δεν διέπραξαν. Δικαστής και εισαγγελέας επιλέγονται ανάμεσα στους ακραίους συντηρητικούς, ως μεταφραστής ορίζεται ο κουμπάρος του εισαγγελέα και τοποθετείται πρόεδρος των ενόρκων ο αρχηγός της αστυνομίας στο Κουίνσι, γνωστός εχθρός των Ιταλών. Θεωρήθηκε εξόφθαλμη περίπτωση της τιμωρητικής πρακτικής του καθεστώτος των ΗΠΑ.

Ο Αφροαμερικανός πυγμάχος Ρούμπιν Κάρτερ καταδικάστηκε το 1966 και πέρασε 19 χρόνια στη φυλακή για μια τριπλή ανθρωποκτονία που δεν διέπραξε.

Το 1944 ο 14χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Στίνι εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα για τον φόνο δύο κοριτσιών. Το 2014 εντοπίστηκε μάρτυρας που γνώριζε το άλλοθι του 14χρονου και δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη.

Το 1986 ο Μάικλ Μόρτον κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του, παρουσία του τρίχρονου γιου τους. Το 2011 κηρύσσεται αθώος.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις δικαστικής πλάνης στη χώρα μας. Σταχυολογούμε κάποιες: Ο Γιάννης Μυλωνάς καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τον φόνο του διευθυντή του ΟΤΕ. Η Σταυρούλα Κατσαφαρέα καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τη δολοφονία των γονιών της. Ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για ληστεία και θανάσιμο τραυματισμό. Ο Γιάννης Θωμάτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τη δολοφονία της μνηστής του. Ο Πολίτης Κεκάτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για φόνο πυροσβέστη. Ο Μπάμπης Μακρυλάκης φυλακίστηκε ως «χασισοκαλλιεργητής». Ο Γρηγόρης Επιτροπάκης φυλακίστηκε για ληστεία. Όλοι κηρύχθηκαν αθώοι.

Από το 399 π.Χ., όταν ο μεγάλος φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται σε θάνατο κατηγορούμενος για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων μέσω της διδασκαλίας του, με υποκινητές της δίκης ισχυρούς της εποχής που τον φθονούσαν, μέχρι σήμερα, με την απίστευτη περιπέτεια της Ηριάννας, τα όρια ανάμεσα στη δικαστική πλάνη και στην κατασκευασμένη υπόθεση παραμένουν δυσδιάκριτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL