Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: / Ξημερώνει σύντομα η μεταμνημονιακή Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: / Ξημερώνει σύντομα η μεταμνημονιακή Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής

Η κυβέρνηση χτίζει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα χωρίς να ξεχνά ποιοι βύθισαν τη χώρα στην περιπέτεια, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018.

"Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, το κύρος της στη διεθνή σκηνή και απαλλαγμένη από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που μίλησε για την οικονομία σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία - κάτι που εμφανώς γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέφυγε να δώσει ένταση στην κοινοβουλευτική μάχη ή να δευτερολογήσει.

Παρά το ότι ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά φυγομάχησε, δεν απέφυγε τις πολιτικές γκάφες αρνούμενος την ύπαρξη πλουσίων και φτωχών! Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι "η Ελλάδα είναι μία" θύμισε τον αείμνηστο Λάσκαρη, που είχε καταργήσει την πάλη των τάξεων, και υποστήριξε ότι "δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί"!!!

"Δεν θα γράψουμε στην άμμο τις ευθύνες"

"Να χτίσουμε μαζί την επόμενη μέρα, την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής. Κανείς πια δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή η μέρα να ξημερώσει, και θα ξημερώσει σύντομα" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως "ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός".

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο" και "αυτοί που έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των Μνημονίων θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους, διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην κοινωνία ως μάζα, ως αδαή πλειοψηφία".

Ο πρωθυπουργός έκανε ευθεία σύγκριση της κατάστασης που παρέλαβε με τα άδεια ταμεία και με τη βελτιωμένη κατάσταση που έχει η οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται τώρα που "οι μεταρρυθμίσεις εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς".

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν στήριξε Α. Σαμαρά…

Αντίθετα -και αυτό ήταν χαρακτηριστικό της τακτικής Μητσοτάκη- ο πρόεδρος της Ν.Δ. πολύ προσεκτικά απέφυγε να επαναλάβει αυτά που έλεγαν οι βουλευτές της Ν.Δ. επί πέντε συνεδριάσεις για το "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά. Ουσιαστικά βρέθηκε σε απόκλιση από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας αξιοποίησε τον κενό χώρο που άφησε ο Κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για "το ψεύτικο, το φαύλο success story του Α. Σαμαρά". "Πολύ κακό σας έκανε η σπουδή του Α. Σαμαρά να εμφανιστεί από την κρυψώνα του μετά από δυόμισι χρόνια. Καλά είναι εκεί που κρύβεται" είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα επεσήμανε ότι ο λαός "γνωρίζει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019!".

"Έχετε φαγωθεί ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε! Μην βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019, γιατί το 2019 θα είναι το έτος των εκλογών!" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παρά το ότι προκλήθηκε, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι το θέμα των off shore - άλλωστε λίγες ώρες νωρίτερα η αρμόδια Επιτροπή είχε απορρίψει τις ενστάσεις της συζύγου του και της ζήτησε να φέρει συμπληρωματικά στοιχεία έως τις 15 Ιανουαρίου. "Δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί" του είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τι έλεγε ο Γεωργιάδης για Μητσοτάκη

Ενδεικτικό των αντιφάσεων του Κ. Μητσοτάκη ήταν ότι ανέτρεξε στους χαρακτηρισμούς της Ζ. Κωνσταντοπούλου για "εγκληματική κυβέρνηση" και του Π. Λαφαζάνη, παρά το ότι ο ίδιος διαφωνεί μαζί τους. Ήταν μία προσπάθεια να βρίσει μέσα από λόγια άλλων - για παράδειγμα χρησιμοποίησε και την έκφραση "χρήσιμοι ηλίθιοι".

Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν άμεση. Του θύμισε ότι ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. "λαϊκιστή, βαθύπλουτο, που ποτέ στη ζωή του δεν χρειάστηκε να εργαστεί, γι’ αυτό και δεν ξέρει τι σημαίνει να βγάζει κανείς το ψωμί του με κόπο".

Προαναγγελία απολύσεων συμβασιούχων

Αλλά η αντίληψη που έχει ο Κ. Μητσοτάκης για το πώς βγάζουν κάποιοι το ψωμί τους φάνηκε όταν στράφηκε κατά των συμβασιούχων λέγοντας ότι αυξήθηκαν κατά 13.000 "κόντρα στο σύνταγμα και τους νόμους". Και για όσους δεν κατάλαβαν ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι πρέπει "να μειώσουμε το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία" και "σίγουρα μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο".

"Το είπε καθαρά. Τους συμβασιούχους όλους. Είτε καλύπτουν είτε δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τους συμβασιούχους όμως τους δέχθηκε ακόμη και η τρόικα. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι πιο σκληρός από την τρόικα" απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Το πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη, εκτός από ταξικό, είναι και πολιτικό. Δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους και φοβάται ότι "διαμορφώνονται σχέσεις εκλογικής πελατείας με στρώματα" τα οποία δελεάζονται με "μικροεπιδόματα".

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε πολλές προσωπικές επιθετικές αναφορές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πολύ περισσότερες από όσες έκανε στο παρελθόν (ο ίδιος ή η Ν.Δ.) εναντίον του Πάνου Καμμένου, τον οποίο η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ με τα οποία συμπορεύεται θεωρεί πως είναι ο αδύναμος κρίκος για να πέσει η κυβέρνηση

Διαπλοκολογία Μητσοτάκη

Εντύπωση προκάλεσε το ότι ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως "διαπλεκόμενο", ενώ ο ίδιος ενεπλάκη σε ανταγωνισμούς επιχειρηματιών. Ενδεχομένως λόγω της δημοσίευσης της δημοσκόπησης της "Κάπα Research" από το "Έθνος" (που δείχνει ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από 5%) ο Κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο από τις στοιχηματικές εταιρείες που έχουν έδρα τη Μάλτα!

Υπενθυμίζεται πως την ίδια ημέρα που το "Έθνος" (το οποίο εκδίδεται από τον όμιλο Μάρη, που συμμετέχει και στη Stoiximan.gr) αποκάλυψε ότι ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος έχει σε off shore το γιοτ του, η Ν.Δ. είχε καταθέσει ερώτηση για τις στοιχηματικές εταιρείες!

Κοινή κριτική Μητσοτάκη - Γεννηματά

Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας ήταν η κοινή κριτική Μητσοτάκη - Γεννηματά στον πρωθυπουργό. Και οι δύο:

* Επικαλέστηκαν το ίδιο απόσπασμα για την ποσοτική χαλάρωση από ομιλία του Αλ. Τσίπρα (ο Κ. Μητσοτάκης, που μιλούσε δεύτερος, θα μπορούσε να το αφαιρέσει από την ομιλία του...).

* Χαρακτήρισαν "αναιμική" την ανάπτυξη.

* Είπαν ότι "δέκα παίρνει και ένα δίνει στους πολίτες".

* Έκαναν λόγο για Μνημόνιο διαρκείας και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως η πολιτική γραμμή της Φ. Γεννηματά είναι "ήττα και απομάκρυνση της κυβέρνησης" και μετά "εθνική συνεννόηση", η οποία "δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες. Τις υπερβαίνει", αλλά συνδυάζει πολιτική σταθερότητα και την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL