Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μάριος Κάτσης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό: / Μ. Κάτσης: Καμιά σοβαρή χώρα δεν αφήνει το Διάστημα εκτός σχεδιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριος Κάτσης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό: / Μ. Κάτσης: Καμιά σοβαρή χώρα δεν αφήνει το Διάστημα εκτός σχεδιασμού

“Κάθε σοβαρή χώρα επιβάλλεται να εντάξει στον σχεδιασμό της και τον χώρο του Διαστήματος” τονίζει στην “Αυγή” ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. Την εβδομάδα που έρχεται συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και η “Αυγή” απευθύνθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για να μας εξηγήσει γιατί μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν τέτοιο οργανισμό.

Ο Μ. Κάτσης επισημαίνει ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της παγκόσμιας διαστημικής βιομηχανίας αγγίζει τα 200 δισ. δολάρια, την ώρα που η χώρα μας έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας.

Ο Μ. Κάτσης υπογραμμίζει ότι οι “χαιρέκακοι σαρκασμοί” της Ν.Δ. για την ίδρυση του Οργανισμού “απαντήθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις επιτροπές της Βουλής από έγκριτους ειδικούς και επιστήμονες που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους”. Όσον αφορά την κριτική ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον Οργανισμό για διορισμούς ημετέρων, ο Μ. Κάτσης απαντά ότι η Ν.Δ. “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια”.

* Η εξαγγελία της ίδρυσης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού δημιούργησε απορίες για τη χρησιμότητά του σε μια μικρή χώρα όπως η δική μας. Γιατί είναι απαραίτητος ένας τέτοιος οργανισμός;

Κάθε σοβαρή χώρα, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί μια μακρόπνοη στρατηγική, με στόχο μια ισχυρή θέση στο αύριο όπως αυτό διαμορφώνεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις, επιβάλλεται να εντάξει στον σχεδιασμό της και τον χώρο του Διαστήματος. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της παγκόσμιας διαστημικής βιομηχανίας αγγίζει τα 200 δισ. δολάρια, ενώ ήδη στη χώρα μας υπάρχουν πανεπιστήμια αλλά και clusters μικρών επιχειρήσεων με σημαντική ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα αντίστοιχα στον κλάδο των διαστημικών εφαρμογών.

Όταν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, πρέπει να σκεφτόμαστε εκτός της πεπατημένης και να αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως το ανθρώπινο δυναμικό. Η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διέθεταν μέχρι σήμερα ούτε διαστημικό οργανισμό ούτε τη σχετική ειδική νομοθεσία για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, τη στιγμή μάλιστα που συμμετέχει χρηματοδοτικά στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία χωρίς όμως να λαμβάνει τίποτα από τα αντίστοιχα κονδύλια λόγω αδυναμίας απορρόφησης.

Λογικό είναι, λοιπόν, η ανακοίνωση της ίδρυσης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) να προκάλεσε απορίες καθώς η κοινωνία δεν ήταν ενημερωμένη για τις προοπτικές αυτού του κλάδου. Όμως οι χαιρέκακοι σαρκασμοί, που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης, απαντήθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις επιτροπές της Βουλής από έγκριτους ειδικούς και επιστήμονες, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για τη σύσταση του οργανισμού όσο και για τη θέσπιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά τις διαστημικές δραστηριότητες και την αδειοδότησή τους.

* Η κυβέρνηση εντάσσει την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας στην ευρύτερη προσπάθεια αναστροφής του brain drain. Πώς θα γίνει αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Η χώρα μας έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο είναι ικανό να στηρίξει την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας. Μεγάλη μερίδα αυτών των επιστημόνων, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό, σε πανεπιστήμια και οργανισμούς όπως η NASA, η ESA ή το CERN, να είστε σίγουροι πως, αν της δώσουμε ένα σταθερό περιβάλλον και τα απαραίτητα εργαλεία για να εργαστεί, είναι διατεθειμένη να επιστρέψει.

Όπως προανέφερα, ήδη δεκάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας δραστηριοποιούνται στη διαστημική βιομηχανία. Αυτό που έλειπε και κατορθώνεται με το ν/σ είναι ένας κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός των απαραίτητων δράσεων, μια εθνική στρατηγική ώστε αυτό το οικοσύστημα ερευνητικών προσπαθειών και επιχειρήσεων να μείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει αυτά που μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία. Xαίρομαι ιδιαίτερα που η κοινότητα αυτή αγκάλιασε το ν/σ για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, όπως φάνηκε και από την παρουσία και τις τοποθετήσεις των φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

* Έχει υποστηριχθεί ότι η ανάπτυξη των διαστημικών τεχνολογιών έχει θετικές επιπτώσεις σε ζητήματα καθημερινότητας. Ισχύει αυτό; Πείτε μας μερικά σχετικά παραδείγματα.

Οι διαστημικές τεχνολογίες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας καταλυτικά. Ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών ήδη χρησιμοποιείται: από την απλή ραδιοπλοήγηση όπως το GPS, τις τηλεπικοινωνίες και τη δορυφορική τηλεόραση, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε εφαρμογές που αφορούν την εθνική άμυνα και ασφάλεια (έλεγχος των συνόρων), την πολιτική προστασία (πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών), τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, τη συμβολή στη γεωργία ακριβείας κ.ά.

* Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κέντρο διορισμών ημετέρων. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κριτική;

Δυστυχώς έχουμε μια αντιπολίτευση, και δη την αξιωματική, αναντίστοιχη των περιστάσεων και αυτό είναι θλιβερό για την ίδια τη χώρα και τη δημοκρατία. Η Ν.Δ. φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα σύστασης του ΕΛΔΟ. Τυφλωμένη από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και προσκολλημένη στην κρατικοδίαιτη παρασιτική επιχειρηματικότητα, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ακούσαμε τον κ. Δένδια, γενικό εισηγητή της Ν.Δ. στον προϋπολογισμού του 2018, όταν ρωτήθηκε από πού θα μείωνε τις δαπάνες η Ν.Δ. αν ήταν κυβέρνηση, έδωσε μια λίστα με οργανισμούς του Δημοσίου στους οποίους θα «ρίξει μαύρο», μεταξύ άλλων και στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, πριν καν αυτός ιδρυθεί! Εκτός κι αν η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη σκοπεύει να παραδώσει και αυτόν τον ευαίσθητο τομέα (άμυνα και ασφάλεια της χώρας) στα ιδιωτικά συμφέροντα, ίσως και ενός άλλου κράτους.

Δηλαδή οι «άριστοι» της αντιπολίτευσης, του Χάρβαρντ και των κολεγίων γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή και ομότιμο διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου John Hopkins Σταμάτη Κριμιζή ή τον Jorge Sanchez, εκπρόσωπο του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, που στήριξαν από την αρχή το εγχείρημα δίνοντας συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Απαντάμε ξεκάθαρα λοιπόν στις αιτιάσεις: Ο ΕΛΔΟ θα στελεχωθεί από εγνωσμένου κύρους υψηλής ειδίκευσης επιστήμονες και θα υποστηριχθεί διοικητικά από μεταταχθέντες δημοσίους υπαλλήλους, όπως σαφώς ορίζει αναλυτικά το νομοσχέδιο. Το πελατειακό κράτος ανήκει στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και ο εκσυγχρονισμός του σε εμάς.

* Την Τρίτη το βράδυ θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2018, ο τελευταίος μνημονιακός όπως τον χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Τι έχουν να περιμένουν σε πρακτικό επίπεδο οι πολίτες;

Πράγματι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός πριν η χώρα μας βγει από τη σκληρή επιτροπεία στην οποία μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα έλεγα ότι είναι ένας προϋπολογισμός βασισμένος στις δυνατότητες της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη για το 2018, δεν περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, πέραν των ήδη ψηφισμένων, ενώ στον τομέα του κοινωνικού προϋπολογισμού αναμένουμε την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, την επέκταση των σχολικών γευμάτων και την πρόσθετη μέριμνα για τις δομές του κοινωνικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL