Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Εδώ είναι Βαλκάνια μα και Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εδώ είναι Βαλκάνια μα και Ευρώπη

Η ρητορική και ο αχός γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης σκέπασαν, όπως ήταν φυσιολογικό, άλλα στοιχεία της διήμερης επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας, όπως οι συμφωνίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης ή τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και, εν τίνι μέτρο, τη σημασία της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Βελιγράδι το βράδυ της Παρασκευής.

Κι όμως, τα δύο συμβάντα, όσο κι αν φαίνονται ή είναι ασύνδετα μεταξύ τους, θα μπορούσαν κατά κάποιον τρόπο να συσχετιστούν.

Όσο κι αν το χρόνιο υπαρξιακό ερώτημα αν ανήκουμε στη Δύση ή την Ανατολή φαίνεται να έχει απαντηθεί ή η ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία μας, που αποτυπώθηκε στη ρήση - τραγούδι "Εδώ είναι Βαλκάνια", να έχει ατονήσει, το γεγονός ότι οι πέντε (4+1) χώρες συνδέονται με διαφορετικούς τρόπους μεταξύ τους και οι τύχες τους σε σημαντικό βαθμό είναι αλληλοεξαρτώμενες αποτελεί μια ανυπέρβλητη πραγματικότητα. Για να το πούμε και αλλιώς: Τα Βαλκάνια δεν μπορεί να αποτελούν μια μαύρη τρύπα στον ευρωπαϊκό χάρτη, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί μια άσπρη τρύπα στον βαλκανικό χάρτη και η Ευρώπη δεν μπορεί να διαθέτει κλειστά σύνορα προς Ανατολάς. Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και η ολοκλήρωση της Ευρώπης και της Ε.Ε. από την ενίσχυση του νοτιοανατολικού τμήματός της. Έχουν αυτά σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν και την τετραμερή του Βελιγραδίου; Έχουν.

Στη διάσκεψη, τρίτη τον τελευταίο χρόνο, αλλά και σε διμερείς επαφές, οι βαλκανικές χώρες έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν την αναμεταξύ τους διασύνδεση, οδική και σιδηροδρομική, με άνοιγμα τόσο προς τη βόρεια Ευρώπη, όσο και προς Ανατολάς, προς την Κωνσταντινούπολη. Έχουν επίσης αποφασίσει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένων. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτές τις πρωτοβουλίες διαδραματίζει η Ελλάδα, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η Βουλγαρία, που αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Στην περιοχή μας κάτι έχει αρχίσει να κινείται, για καλό. Οι λαοί μπορούν να προσδοκούν καλύτερες ημέρες και οι πολιτικές ηγεσίες να συντονίζονται και να συνομιλούν μεταξύ τους όχι μόνο διά της βοής ή της απειλής των όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL