Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ / Διολίσθηση Μητσοτάκη στην... "προχειρότητα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ / Διολίσθηση Μητσοτάκη στην... "προχειρότητα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Ούτε την... απογείωση του Τ. Ερντογάν από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης δεν περίμενε ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να αφήσει κατά μέρος την προσεκτική στάση του και να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσήλωσής του στη “δομική” αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές όχι μόνο εις βάρος του Αλ. Τσίπρα αλλά και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας χθες το απόγευμα στο 10ο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας με θέμα τη λειτουργία των θεσμών, έκανε λόγο για “αναιτιολόγητα πρόχειρη επίσκεψη” κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έδωσε βήμα στον Τ. Ερντογάν προκειμένου “να προβάλει επί ελληνικού εδάφους μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, χαρακτήρισε ως “αθεμελίωτες” τις αξιώσεις του Τ. Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και την χαρακτήρισε “ακρογωνιαίο θεμέλιο λίθο καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

Αιχμές κατά Παυλόπουλου

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για “διπλωματία σε δημόσια θέα”, υπερασπιζόμενος το παλαιό δόγμα της διπλωματίας, που προβλέπει επί της ουσίας συζητήσεις μόνο πίσω από κλειστές πόρτες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι επί της ουσίας δηλώσεις και παρεμβάσεις δεν έκανε μόνο ο Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο Πρ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι προφανές ότι τα “σκάγια” Μητσοτάκη έφτασαν ώς τον Πρώτο Πολίτη της χώρας, όταν επισήμανε πως “η Ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα”. Παράλληλα, ως αιχμή όχι μόνο κατά του Αλ. Τσίπρα αλλά και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας ερμηνεύθηκε και η “ρητορική ερώτηση” που εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε σε “εκ των υστέρων διαπληκτισμούς μπροστά στις κάμερες”. “Οι απαντήσεις που δόθηκαν από όλους μας στον Τούρκο Πρόεδρο ήταν αυτονόητες. Το ερώτημα όμως παραμένει: Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες;” διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι “δυστυχώς χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία να κάνουμε ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, για να προσθέσει: “Ένα είναι βέβαιο. Η πατρίδα μας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL