Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Απαντήσεις, όχι "αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαντήσεις, όχι "αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Να δώσει καθαρές απαντήσεις και όχι "αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές" καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ελλιπές πόθεν έσχες και τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Όπως υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, η επιλογή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη δηλώσει την off shore εταιρεία Eternia Capital Management στο πόθεν έσχες που κατέθεσε για το έτος 2015, τα ελλιπή στοιχεία σχετικά με ακίνητα που δηλώνει υπό την κατοχή της στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά και οι παραλείψεις αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που εκποίησε προς 850.000 ευρώ, "προκαλούν πολλαπλά ερωτήματα". Στην εταιρεία Eternia Capital Management, η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατείχε το 50% των μετοχών, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η εταιρεία διαγράφηκε από το μητρώο επιχειρήσεων των Νησιών Κέυμαν το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Επιπλέον, η Μ. Γκραμπόφσκι δηλώνει το σπίτι στο Παρίσι μέσω της εταιρείας της Personal Ventures που συνέστησε με 9.500 ευρώ. Πρόκειται το γνωστό και ως «σπίτι του Βολτέρου», που, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αγοράστηκε με δάνειο άγνωστου ποσού, ενώ δεν έχουν κατατεθεί οι αριθμοί του συμβολαίου αγοράς όπως απαιτείται. "Την ίδια ακριβώς έλλειψη, δηλαδή την αναφορά στο συμβόλαιο, παρουσιάζει και η δηλωθείσα κατοικία στο Λονδίνο" τονίζεται.

Εννέα αμείλικτα ερωτήματα

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ερωτήματα προκύπτουν και από την απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων τα οποία η Μ. Γκραμπόφσκι διέθεσε προς πώληση. "Συγκεκριμένα, η σύζυγος του επικεφαλής της Ν.Δ. δηλώνει στο πόθεν έσχες της το ποσό των 850.000 ευρώ από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να αναφέρει ποια περιουσιακά στοιχεία πούλησε, όπως προβλέπει ο νόμος" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο θέτει εννέα "αμείλικτα ερωτήματα", καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη "να απαντήσει πειστικά και άμεσα":

Γιατί υπέβαλε ελλιπές πόθεν έσχες; Τι έχει να κρύψει η σύζυγός του και δεν δημοσιοποιεί την πλήρη περιουσιακή της κατάσταση; Γιατί δεν δήλωσε, ως όφειλε βάσει νόμου, την off shore εταιρεία στο πόθεν έσχες της, από τη στιγμή που αφορά το συγκεκριμένο έτος; Ποιοι είναι οι μέτοχοι της συγκεκριμένης off shore εταιρείας και του αμοιβαίου κεφαλαίου που διαχειριζόταν; Ποια ήταν τα κεφάλαια που διαχειριζόταν η επίμαχη εταιρεία; Αντλήθηκαν αυτά τα κεφάλαια από ελληνικές τράπεζες; Ποια είναι η δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας και σε τι είδους δοσολοψίες έχει εμπλακεί; Γιατί δεν αποκαλύπτει, όπως ορίζει ο νόμος, ποια είναι τα «περιουσιακά στοιχεία» που πούλησε και παρουσίασε έσοδα 850.000 ευρώ; Γιατί δεν αποκαλύπτει το χρηματικό ποσό που κατέβαλε για να αποκτήσει την κατοικία στο Παρίσι;

"Οι φορολογούμενοι πολίτες περιμένουν καθαρές απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη και όχι αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές" καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θέατρο "σκιών" από Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ

Η πραγματικότητα διαψεύδει την επιχείρηση κατά της Μπ. Μπαζιάνα, που υπέβαλε κανονικά πόθεν έσχες

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται έκθετος για το ελλιπές πόθεν έσχες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συγκεκριμένα μέσα που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να δημιουργήσουν εικόνα δήθεν "σκιών" για το πόθεν έσχες της συζύγου του πρωθυπουργού Μπέτυς Μπαζιάνα. Βέβαια, η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Μπ. Μπαζιάνα να μην καταθέτει κοινή δήλωση πόθεν έσχες με τον Αλ. Τσίπρα, εκμεταλλευόμενη, δήθεν, "παραθυράκι" από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, αφού συμπεριλήφθηκε στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

Είναι τέτοια η αγωνία των μέσων αυτών να "θολώσουν" την υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι μέσω της προσπάθειας συμψηφισμού με το πόθεν έσχες της Μπέτυς Μπαζιάνα, που "ξεχνούν" ότι το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. ψήφισε την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης-πόθεν έσχες και από το πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με υπόχρεο.

Μέχρι το 2015 υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες είχε ο υπόχρεος και για τον/την σύζυγο (με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο) και τα ανήλικα τέκνα του/της. Παρά την ψήφιση του Ν. 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης, τα μέρη τα οποία σύναπταν σύμφωνο συμβίωσης υπάγονταν αποκλειστικά στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, χωρίς να εφαρμόζονται αναλογικά ρυθμίσεις που αφορούν τους συζύγους. Άρα ούτε από τον νόμο αυτό προέκυπτε υποχρέωση για τα μέρη του συμφώνου, όπως άλλωστε είχε διαβεβαιώσει και η αρμόδια Επιτροπή σε σχετικό ερώτημα. Όμως, από το 2015 και μετά την ισχύ του Ν. 4356/2015 υπήρξε αναλογική εφαρμογή διατάξεων του εφαρμόζονται στους συζύγους και στα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Καμία σκιά λοιπόν όσον αφορά το πόθεν έσχες της Μπ. Μπαζιάνα. Δεν θα μπορούσε να πει κανείς βέβαια το ίδιο για αυτό της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL