Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: "Να αναπτύξουμε θετική ατζέντα"

Μήνυμα για "πλήρη σεβασμό" της Συνθήκης της Λωζάννης έστειλε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα “θετικής ατζέντας”, “πλήρους σεβασμού” της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και βούλησης για εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ενόψει της σημερινής άφιξης του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στέρεα θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά τη σημερινή ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον κ. Ερντογάν.

“Θετική ατζέντα”

“Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες είναι μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός” τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας. Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού”. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα που αναμένεται να ξεδιπλωθεί σήμερα στις συνομιλίες Τσίπρα - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός προϊδέασε χθες για τα υπό συζήτηση θέματα: “Ο αγωγός TAP-TANAP προχωράει γρήγορα και άλλα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό συζήτηση. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης” επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η παρούσα κατάσταση: "Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές επαφές” επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός -που συνομίλησε προχθές τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη ενόψει της σημερινής επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα- επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη βούληση της Αθήνας, αλλά και της Λευκωσίας, να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό: “Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία” επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Μήνυμα και στη Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Αλ. Τσίπρας δεν έστειλε μηνύματα μόνο στην Άγκυρα, αλλά και στις Βρυξέλλες, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού, αλλά και την αντιμετώπιση της Τουρκίας εν γένει. “Οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας καθιστούν ακόμη σημαντικότερο να διατηρηθεί η σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας ως αμοιβαία επωφελής. Την ίδια στιγμή, πιστεύω ακράδαντα ότι η ενταξιακή διαδικασία συμβάλλει στη διατήρηση και την προώθηση κρίσιμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και ο διάλογος Ε.Ε. - Τουρκίας ήταν και παραμένει σημαντικός” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι “οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη”.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό χαρακτήρισε “δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία” τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και, αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε με νόημα: “Παρ' ότι έχουμε δει ισχυρή υποστήριξη στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, είναι σαφές πως πολλοί στην Ε.Ε. επιμένουν να θεωρούν την προσφυγική και μεταναστευτική πρόκληση 'μεσογειακό πρόβλημα' προς απώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου”.

Ως προς τη συμφωνία, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας πίστωσε στην Τουρκία πως “έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο”. “Ωστόσο η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη. Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με ηγέτες της Ε.Ε.” κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

“Ανεπιθύμητοι οι πραξικοπηματίες”

Σημειωτέον ότι ο Αλ. Τσίπρας ερωτήθηκε και για τους κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες και το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία. “Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές” ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως: “Από αυτή την αφετηρία η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα”.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η απειλή της Νέας Δεξιάς

Το πρόσφατο κοινό μανιφέστο της Λεπέν με τον Σαλβίνι ήταν μια κίνηση που έχει στόχο τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δεξιά ετοιμάζεται να καταγράψει τη δυναμική της. Η Λεπέν και ο Σαλβίνι δεν είναι μόνοι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο