Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Θεμέλιος λίθος ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης"

ΑΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης πριν από την επίσκεψη

Την άμεση απάντηση της κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του Τ. Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, με την οποία έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης μερικές μόλις ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα.

Προβληματισμός και ερωτήματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η συνέντευξη Ερντογάν “εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα” και διαβεβαίωσε πως “η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη”. “Ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών” ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως “οι αναφορές περί αναθεώρησής της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή”.

Υποδοχή από Παυλόπουλο

Τον Τούρκο Πρόεδρο θα υποδεχθεί σήμερα ο Έλληνας ομόλογός του Πρ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τ. Ερντογάν, που θα δει το απόγευμα τον Κυρ. Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο και αύριο θα πετάξει για την Αλεξανδρούπολη κι από εκεί στην Κομοτηνή, συνοδεία των Γ. Κατρούγκαλου - Γ. Αμανατίδη.

Θέμα τουρκικής παραβατικότητας

Παρά τη χθεσινή “παραφωνία”, πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πως “δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα” και ότι “θα σεβαστούμε τις ευαισθησίες σας” -φράση που αφορά την παρουσία Ερντογάν όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θράκη.

Ταυτοχρόνως, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μία επίσκεψη “εξαιρετικά σημαντική” καθώς διεξάγεται “σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη". “Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και τη διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων” σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, προσθέτουν ότι “για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στέρεα θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάννης” προαναγγέλλοντας ότι “θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η απειλή της Νέας Δεξιάς

Το πρόσφατο κοινό μανιφέστο της Λεπέν με τον Σαλβίνι ήταν μια κίνηση που έχει στόχο τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δεξιά ετοιμάζεται να καταγράψει τη δυναμική της. Η Λεπέν και ο Σαλβίνι δεν είναι μόνοι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο