Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Οι πυρηνικοκάτοχες χώρες και το Νόμπελ Ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πυρηνικοκάτοχες χώρες και το Νόμπελ Ειρήνης

Της Μαρίας Αρβανίτη - Σωτηροπούλου*

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 γίνεται στο δημαρχείο του Όσλο η επίσημη τελετή βράβευσης της ICAN με το Νόμπελ Ειρήνης. Η τελετή παρακολουθείται στην ύψιστη εκπροσώπηση από όλες τις πρεσβείες. Δυστυχώς, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν, διαμαρτυρόμενες για την απόφαση. Οι πρέσβεις Ινδίας και Πακιστάν δήλωσαν ότι θα ταξιδεύουν (!) κατά την ώρα της τελετής, η Κίνα δεν στέλνει αντιπροσωπεία από το 2010, ενώ η Βόρεια Κορέα δεν έχει πρεσβεία στη Νορβηγία.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού στις 7.7.2017 στον ΟΗΕ, κατά την ιστορική ψήφιση της απόφασης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, οι ΗΠΑ και οι λοιπές πυρηνικοκάτοχες χώρες έκαναν αντισύνοδο, υπερασπιζόμενες το «δικαίωμα στη ασφάλειά τους», ενώ το ΝΑΤΟ τήρησε ενιαία γραμμή και απείχε από την ψηφοφορία.

Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να θεωρηθεί ήπια συγκρινόμενη με όσα ακολούθησαν, το 1985, την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην IPPNW. Τότε, η Γερουσία των ΗΠΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης και καλούσε την Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ να αναθεωρήσει! Την ίδια προτροπή είχε δημοσιεύσει στον Τύπο και το Γερμανικό ΥΠΕΞ. Και οι δύο χώρες είχαν απουσιάσει τότε από την τελετή βράβευσης.

Ας σημειωθεί επίσης ότι και το 1952, όταν ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (Albert Schweitzer) τιμήθηκε με Νόμπελ, η αναγγελία της βράβευσής του προκάλεσε θύελλα δυσφημιστικών δημοσιευμάτων, που τον κατηγορούσαν ως ρατσιστή και αποικιοκράτη(!) επειδή το 1950 είχε καταδικάσει τις πυρηνικές δοκιμές τόσο των Αμερικανών όσο και των Σοβιετικών.

Το δίδαγμα των προηγούμενων εμπειριών μας είναι ότι, αν και αναμενόμενες αυτές οι επιθέσεις, πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, οπλισμένοι με την επιστημονική μας τεκμηρίωση και το ηθικό μας κύρος. Θα εξακολουθήσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρις ότου όλες οι χώρες να πειστούν για την αναγκαιότητα του πυρηνικού αφοπλισμού και μέχρι να ελευθερωθεί ο πλανήτης μας από την πυρηνική απειλή.

Στην Ελλάδα η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης θα γιορταστεί με ποδηλατοπορεία στις 10 Δεκεμβρίου 2017, που θα ξεκινήσει από το μνημείο Λαμπράκη και θα καταλήξει στο Πεδίο του Άρεως.

* Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL