Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
"Περιμένοντας τους βαρβάρους..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Περιμένοντας τους βαρβάρους..."

Η χώρα μας αποτελεί ένα "πρότυπο" κι ένα "πειραματόζωο" στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των "ισχυρών" της Ευρώπης. Η επέλαση και η παρέμβαση των "εταίρων" μας στα καθ' ημάς συνεχίζεται με ένα πρωτοφανή βάρβαρο τρόπο, βασιζόμενη στην δική μας αδράνεια και καρτερικότητα.

Μεταχειρίζονται τον εκφοβισμό και δημιουργούν εντέχνως ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον ελληνικό λαό με στόχο την υποδούλωση και την υποτέλεια του. Στόχος είναι η κυριαρχία τους στους λαούς της Μεσογείου με κάθε συμφέροντα τρόπο.

Αλλού βολεύει η εξαθλίωση και ο κατακερματισμός κι αλλού οι στρατιωτικές επεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαραίτητες οι θυσίες λαών και κοινωνιών στον βωμό του χρήματος, του μοναδικού θεού που υποκλίνονται οι "ισχυροί" της Γης.

Η πυρπολημένη Μεσόγειος έχει κατά καιρούς υποφέρει από "σωστικά συνεργεία" και αδίστακτους "ελεήμονες" διαχειριστές του πλούτου και του πολιτισμού της.

Αυτή τη φορά στόχος είναι η Συρία. Ένας βρόμικος, άδικος και παράνομος πόλεμος είναι προ των πυλών. Η δίψα για κυριαρχία στην περιοχή μας δεν έχει τέλος. Με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων, οι "σωτήρες" ΗΠΑ, Ε.Ε. ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία, όπως τότε με το Ιράκ. Με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες.

Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται στη λεκάνη της Μεσογείου από τους "αφεντάδες" θα έχει απρόβλεπτες προεκτάσεις, παρασύροντας κι άλλες χώρες σε μια γενικευμένη σύρραξη που θα σημάνει μια πλήρη υλική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να λύσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που γέννησε με την πολιτική που ακολουθεί, εξαθλιώνοντας τους λαούς της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά, δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Μεσόγειο και συνεπικουρεί σε μια ακόμα επερχόμενη συμφορά στην περιοχή.

Τραγική συμμετοχή σ' αυτές τις εγκληματικές πράξεις έχουν και οι δουλοπρεπείς κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η μισθοφορική τους συμπεριφορά συμβάλλει τα μέγιστα σε μια ακόμα καταστροφή και τις εντάσσει σε περίοπτη θέση στον κατάλογο των δουλοπρεπών κυβερνήσεων.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την άμεση ή έμμεση συμπλοκή της Ελλάδας σε έναν ακόμη πόλεμο ντροπής. Άμεσα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμο των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη, συνοδευόμενη από μια αντιμνημονιακή οικονομική πολιτική.

Ανήκουμε σε μια ταραγμένη και πολύπαθη περιοχή του κόσμου που έχει καταγραφεί σαν το "Μήλο της Έριδος" των επιδιώξεων του παγκόσμιου κεφαλαίου. Και η λέξη "κλειδί" είναι τα πετρέλαια και ο έλεγχός τους. Ο πολυπόθητος αυτός έλεγχος όμως προϋποθέτει έλεγχο χωρών, κυβερνήσεων, λαών και συνειδήσεων, με γενικευμένη εξαθλίωση και απαιτεί ένα οργανωμένο σχέδιο που έχει τεθεί από πολλά χρόνια σε εφαρμογή, προκειμένου να επιφέρει την πλήρη υποταγή των εμπλεκόμενων λαών και να καθυποτάξει κάθε αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των κρατούντων.

Για άλλη μια φορά η Μεσόγειος παραδίδεται στις φλόγες. Παραδίδεται ως βορά σε μια απύθμενη πείνα για κυριαρχία και εξουσία του παγκόσμιου κεφαλαίου, που, για κάθε χώρα, είναι διαφορετική. Τυχαίνει όμως να επιδιώκεται ο κορεσμός αυτής της βέβηλης πείνας, πάντα γύρω μας, πάντα δίπλα μας και τώρα και τρία χρόνια μέσα μας.

Η χώρα μας , σαν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογείου, καταστρέφεται από τους ίδιους ιμπεριαλιστές που ξεκινούν το μακελειό στη Συρία. Ο στόχος τους, ένας και προφανής: η ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Ο φόβος τους: η ενότητα και η αλληλεγγύη των λαών.

Θα μείνουμε αμέτοχοι; Όχι.

Έχουμε χρέος να αντισταθούμε!

Έχουμε χρέος για μας, την ιστορία μας, τις αξίες μας και είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές, γιατί ο δικός μας κατάλογος αποτελείται από αγώνες, αξιοπρέπεια, πολιτισμό και αντίσταση σε κάθε ιμπεριαλιστικό και αντιλαϊκό σχέδιο.

* Η Μαίρη Διακάκη είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL