Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
...Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

...Αλλαγής

Του Βασίλη Λυριτζή

Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγέτη στον υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό της τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

Το γεγονός χαιρετίστηκε ως σημαντικό και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία, αφού μόνο η ενεργός συμμετοχή του πολίτη δίνει πνοή και ουσιαστικό περιεχόμενο στην όποια δημοκρατική διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι η κυριαρχία στο επίπεδο των υποψηφιοτήτων των προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ένα μούδιασμα στους υπόλοιπους, κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση με όρους ισοτιμίας και ανοιχτών διαδικασιών της προοπτικής για τη διαμόρφωση του νέου φορέα, αλλά και των συλλογικών συμμετοχικών αποφάσεων.

Γράφαμε εκείνες τις μέρες ότι το στοίχημα που έχει να κερδίσει ο χώρος αυτός είναι να πείσει τους πολίτες που ψήφισαν για αρχηγό ότι κάτι καινούργιο πάει να φτιαχτεί, που έχει κόψει τους δεσμούς του με τα παλιά αρχηγικά μοντέλα με τις αποφάσεις ενός κλειστού συστήματος γύρω από τον αρχηγό και που θα θεσμοθετήσει την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των μελών του στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων. Να μη στείλει τις 212.000 που ψήφισαν ξανά στον καναπέ διά της γνωστής μεθόδου "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"...

Τα πρώτα μετεκλογικά δείγματα επιβεβαιώνουν τις προεκλογικές ανησυχίες. Στην πολιτική τακτική, στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση, αλλαγές δεν υπήρξαν. Οι συντονισμένες Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού ακολούθησαν την πεπατημένη. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κοινό μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία στην τακτική και την επιχειρηματολογία.

Ήρθε όμως και η συνάντηση Γεννηματά - Θεοδωράκη με την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πολιτικού φορέα -Κίνημα Αλλαγής- για να προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις επί του διαδικαστικού, αλλά τόσο ουσιαστικού.

Οι ηγέτες αποφασίζουν, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Το συνέδριο βέβαια θα λάβει τυπικά την απόφαση, αλλά έχετε δει κόμματα να αλλάζουν ανά εξάμηνο όνομα και δη στο ξεκίνημά τους;

Ούτε το όνομα είναι τυπικό θέμα, επιδιώκει να εκφράσει συνθετικά τη φυσιογνωμία και, όπως και να το κάνουμε, "Κίνημα" που αποφασίζουν δύο δεν... κολλάει, ούτε όμως η διαδικασία θυμίζει κάτι διαφορετικό από όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Εκτός κι αν το μόνο που ενδιαφέρει είναι πως το κόμμα θα καταγράφεται ενιαία στις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL