Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Να διατηρηθεί το "μομέντουμ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να διατηρηθεί το "μομέντουμ"

Χθες ήταν μία από τις σπάνιες φορές στα χρόνια των Μνημονίων, αν όχι και η μοναδική, που η άνοδος του χρηματιστηρίου οφειλόταν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, και στους τρεις βασικούς συντελεστές αυξομειώσεων των τιμών των μετοχών: γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, μικροοικονομικά μεγέθη και ψυχολογία.

Ως προς το πρώτο, η δημοσιονομική εξυγίανση με τα υπερ-πλεονάσματα, η έξοδος από τον υφεσιακό ζόφο, η μείωση της ανεργίας και η γενική πορεία δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών και δεικτών, πιστοποιούν τη διαρκή εξομάλυνσή του.

Ως προς το δεύτερο, τα εντυπωσιακά κέρδη (6,50%) των τραπεζικών μετοχών χθες δεν οφείλονταν απλώς στα οικονομικά και διαχειριστικά οφέλη των τραπεζών από το swap αλλά και στην επίσημη πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα έχουν εξυγιαντικές επιπτώσεις σε αυτές.

Ως προς την "ψυχολογία", αυτή βελτιώνεται με την πέραν του αναμενομένου ανταπόκριση των επενδυτών και ειδικά των ξένων, που κατείχαν τα 2/3 των προς ανταλλαγή ομολόγων, και τα θετικά μηνύματα για το ΑΕΠ, τα στοιχεία του οποίου για το τρίτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Στα μηνύματα αυτά αναφέρθηκε και η Eurobank, που αναμένει "...ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο του 2017" και ένα βάσιμα πιθανό βήμα "εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε μονοπάτι ανάκαμψης", με απομάκρυνση του σεναρίου της παγίδας στασιμότητας.

Τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα διαμορφώνουν "ιδανικό μομέντουμ" για την οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να το εκμεταλλευθεί στους εννέα μήνες που απομένουν για τη λήξη των προγραμμάτων. Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι "κλείνουν" ατύπως κάθε Νοέμβριο τις καταστάσεις των χαρτοφυλακίων τους και σχεδιάζουν τις επιλογές του επόμενου έτους. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά στη μνημονιακή εποχή την ευκαιρία να συμπεριληφθεί στο επενδυτικό "next big thing". Αυτό όμως προϋποθέτει ότι καθημερινά θα πρέπει να δίνει εξετάσεις σε αρκετά κρίσιμα πεδία, όπως: Της ταχείας εφαρμογής του προγράμματος στήριξης. Της αποφυγής αρνητικών εντυπώσεων, ακόμη και ήσσονος σημασίας, σε ζητήματα που άπτονται του πεδίου των επενδύσεων. Της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Της εκμετάλλευσης όλων των αναπτυξιακών εργαλείων, όπως υλοποίηση ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του swap των ομολόγων ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στις αγορές, οι οποίες θα κρίνουν για εννέα μήνες την Ελλάδα, όχι για το τι πρέπει να κάνει, όπως στα 7,5 χρόνια των Μνημονίων, αλλά για το πόσο ζεστά έχει πάρει το ζήτημα της μετατροπής της ξανά σε "κανονικό κράτος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL