Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Εντυπώσεις / Γκ. Τσίμερ: "Έμπλεος μίσους άνθρωπος ο Σόιμπλε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπώσεις / Γκ. Τσίμερ: "Έμπλεος μίσους άνθρωπος ο Σόιμπλε"

Στις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει κοινωνικά μέτρα υπό τις παρούσες συνθήκες αναφέρθηκε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκ. Τσίμερ με συνέντευξη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: "Τα περιθώρια είναι προφανώς πολύ μικρά. Θυμάμαι την περσινή συζήτηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα, όπως θυμάμαι και την αντίδραση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος απειλούσε με τη μη καταβολή τη δόσης. Είναι παράλογο. Η κ. Μέρκελ παρίστανε ότι δείχνει κατανόηση, αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι έκανε οποιαδήποτε προσπάθεια οποτεδήποτε να τον μεταπείσει. Δεν μπαίνει στη διαδικασία της αντιπαράθεσης γενικώς.

Ο δε κ. Σόιμπλε είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας πείσμων, έμπλεος μίσους άνθρωπος. Δεν σκέφτεται τα παιδιά ή τους φτωχότερους των φτωχών. Δεν μπορεί να αποδεχτεί πως κάποιοι, οι Έλληνες, μπορεί να έχουν το θράσος να ψηφίσουν μια κυβέρνηση η οποία έχει διαφορετική άποψη από τον ίδιο. Έχει μια απολύτως άκαμπτη άποψη για τον κόσμο. δεν επιτρέπεται κατ' αυτόν να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία να αποκλίνει από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και να επιτύχει. Η κινητήρια δύναμη γι' αυτόν ήταν να την κάνει να αποτύχει" είπε η Γκ. Τσίμερ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην "πρόταση της Ελληνίδας υπουργού Εργασίας να διατεθεί και από το πακέτο Γιούνκερ ένα μέρος για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους μακροχρόνια άνεργους. Πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς την πρόταση του κ. Γιούνκερ να διατεθεί το 5% για κοινωνικά προγράμματα. Επίσης, θα πρέπει οι πόροι αυτοί να μη συνυπολογιστούν στο έλλειμμα. Είναι μια θαυμάσια πρόταση και είναι δουλειά της ευρωπαϊκής Αριστεράς να την προωθήσουμε".

Ερωτηθείσα για το κοινωνικό μέρισμα, αφού σημείωσε ότι φεύγουν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, η Γκ. Τίμερ τόνισε: "Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος φυσικά και είναι σωστή. Θα προτιμούσα βέβαια να έχουν όλοι ένα μόνιμο εισόδημα και να μπορούν έτσι οι φτωχοί να επιβιώνουν. Κάθε μικρό βήμα όμως βοηθά και μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να το κάνει".

Τέλος, αναφερόμενη στην περαιτέρω πορεία της Ελλάδας, τόνισε: "Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα από τα δεινά στα οποία επέβαλαν τους Έλληνες. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα λέει πολλά για το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μια κοινωνική πυριτιδαποθήκη, της οποίας η φωτιά αν εκραγεί, θα μεταδοθεί παντού. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα αλληλεγγύης εντός των κρατών - μελών το οποίο να πιέζει όσους λαμβάνουν αποφάσεις".

Αποσπάσματα συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL