Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Όταν ο Λιαργκόβας υιοθέτησε τις θέσεις Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο Λιαργκόβας υιοθέτησε τις θέσεις Μητσοτάκη

Την ανησυχία της για την επίμονη επιδίωξη υψηλότερων του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων εκφράζει η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή της.

Ωστόσο, δεν αποφεύγει να ολισθήσει στις θέσεις της Ν.Δ. αναφέροντας ότι: «Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα ήταν πιθανόν περισσότερο υποστηρικτικές προς την ανάκαμψη, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς)». Το ζήτημα έγκειται στο ότι δεν αναφέρει συγκεκριμένα τους τομείς που θα μπορούσαν να περικοπούν δαπάνες, κάτι το οποίο αποσιωπά και η Ν.Δ., που προτείνει παρεμφερείς πολιτικές. Το μόνο το οποίο αναφέρει για την «ταμπακέρα» των δαπανών είναι ότι, «σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη (και κοινωνικά δίκαιο) σχέδιο αναδιάρθρωσης πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε «επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή», αφήνοντας τη φαντασία του αναγνώστη να... οργιάσει.

Πάντως, σε κάθε αντίστοιχη αναφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, το υπουργείο Οικονομικών διερωτάται αν οι αναφορές σε περικοπή δαπανών αφορούν την Παιδεία και την Υγεία και απάντηση δεν παίρνει... Ούτε η έκθεση δίνει δυστυχώς.

Από εκεί και πέρα, η επιστημονική ομάδα υπό τον κ. Λιαργκόβα προσθέτει ότι στο επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους, αναφέροντας πως «κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ». Ίσως να αγνοεί ότι η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε να μειωθούν οι δυσθεώρητοι στόχοι του 4,5% επί κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η Ν.Δ.

Επίσης, και συναφώς, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Ίσως να μην έφτασαν στα -ευήκοα προς την αξιωματική αντιπολίτευση- ώτα του κ. Λιαργκόβα οι πρόσφατες αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ούτε επιδίωκε ούτε ήθελε την υπέρβαση στους οικονομικούς στόχους». Ακόμη, παραδέχτηκε ότι χάρη σε αυτή την υπέρβαση, μέρος της οποίας μοιράζεται σε ορισμένα εκατομμύρια πολιτών, η χώρα κέρδισε σε αξιοπιστία οδηγήθηκε σε γρηγορότερη έξοδο από την επιτήρηση υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, ο Γ. Χουλιαράκης είχε αναφέρει με νόημα: «Όσο δεν είμαστε ειλικρινείς και αρκούμαστε σε λαϊκίστικα αφηγήματα, ενισχύουμε τις ακραίες φωνές, ενώ δεν ενισχύουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος». Προφανώς απαντούσε στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη και όχι στον κ. Λιαργκόβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL