Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αλ. Τσίπρας ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον Εμ. Μακρόν: / Αλ. Τσίπρας: "Η Ευρωζώνη να γίνει θεσμός ενισχυμένης αλληλεγγύης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον Εμ. Μακρόν: / Αλ. Τσίπρας: "Η Ευρωζώνη να γίνει θεσμός ενισχυμένης αλληλεγγύης"

Τον Πρόεδρο Μακρόν συναντάει σήμερα το πρωί στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Τσίπρας και Μακρόν θα έχουν πρόγευμα εργασίας σε μια συνάντηση που αναμένεται με ενδιαφέρον δεδομένου του ότι οι δυο ηγέτες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε χθες από το βήμα του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων.

Χθες, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή Αριστερά. Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

"Ευρωπαϊστής επειδή είμαι αριστερός"

"Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων μετά την απονομή του Βραβείου Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες. Την ομιλία του Αλ. Τσίπρα παρακολούθησαν περί τα 400 άτομα, κυρίως Γάλλοι δικηγόροι.

"Είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων, αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Δεν είστε μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είστε πολίτης του κόσμου" τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού σημειώνοντας ότι ο Α. Τσίπρας έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διόρθωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη.

"Το βραβείο που παραλαμβάνω είναι για τον ελληνικό λαό, που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας πως η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης πρέπει να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση. "Η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης" επισήμανε.

Τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ανέφερε και τόνισε πως "εμείς όμως, παρά την πρωτοφανή πίεση, παραμείναμε στην Ευρώπη, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Γι' αυτό η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού δεν είναι ένα σύνηθες ρητορικό σχήμα. Είναι μια διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της Ιστορίας της" επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Να κλείσουμε τον δρόμο στους φορολογικούς παραδείσους"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαίο το να αναχαιτιστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη - μέλη. "Να κλείσουμε τον δρόμο στους φορολογικούς παραδείσους, που συνιστούν νόμιμο τρόπο παραβίασης της νομιμότητας" σημείωσε τονίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που αποφασίστηκε στο Γκέτεμποργκ "δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλά να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης".

Παράλληλα έθεσε την πρόταση για τη συγκρότηση ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης "με ουσιαστικές αποφασιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες". "Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς τους Ευρωπαίους πολίτες" είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνομιλώντας με μέλη του Politique Internationale σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Πρωτοβουλίες για την ανεργία των νέων

Για την ανεργία των νέων που κυμαίνεται στο 30%-50% σε επίπεδο Ευρώπης και που είναι άνισα κατανεμημένη ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, μίλησε ο πρωθυπουργός. "Κινδυνεύουμε να συμβιώνουμε με μια 'χαμένη γενιά' νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων, για την οποία εμείς θα ευθυνόμαστε" υπογράμμισε και τόνισε πως είναι αναγκαίο να μειωθεί η ανεργία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων "όσο πιο πολύ και όσο πιο σύντομα". "Και γι' αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη", τόνισε, "όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες".

"Κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων"

Η κρίση απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, και κατέληξε να απομακρύνει και όχι να αποτελέσει καταλύτη προσέγγισης των κρατών - μελών και των λαών τους. "Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", επισήμανε, "βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης, η οποία επέτεινε την ασύμμετρη ολοκλήρωση της Ε.Ε. και βάθυνε το ρήγμα Βορρά - Νότου".

"Με πυρήνα το ενιαίο νόμισμα, χωρίς, όμως, ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά και χωρίς το επιστέγασμα μιας πολιτικής ένωσης. Μια Ευρωζώνη που περιλαμβάνει κράτη - μέλη με διαφοροποιημένα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και συστήματα θεσμικής οργάνωσης της κοινωνικοοικονομικής διαδικασίας" πρόσθεσε.

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε για τη μεταφορά του κέντρου λήψης αποφάσεων από τους υπερεθνικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς στους διακυβερνητικούς, "πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων". "Οι αποφάσεις λαμβάνονται, πλέον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο θεσμικά ανύπαρκτο Eurogroup, που έχουν ως συνδετικό κρίκο τον νεοφιλελεύθερο δημοσιονομικό φετιχισμό, με σαφή υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Η Ε.Ε. υποτίθεται ότι θα γινόταν περισσότερο δημοκρατική. Με το θεσμικό και πολιτικό προβάδισμα που απέδιδε η Συνθήκη της Λισσαβώνας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έγινε περισσότερο εθνοκεντρική και τεχνοκρατική" επισήμανε. "Η επιδείνωση των ενδογενών ασυμμετριών της ευρωπαϊκής ενοποίησης επιτάχυναν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη - μέλη όσο και μέσα σε αυτά" πρόσθεσε.

"Υπηρετούμε την προοπτική της αλλαγής"

"Η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και την ακόμα μεγαλύτερη ένωση" τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε αναφορά στις αντιφάσεις και τις αντινομίες με τις οποίες πορεύεται η Ευρώπη. "Αυτές οι αντινομίες είναι προϊόν του εκάστοτε συσχετισμού πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη, δηλαδή, αλλάζουν. Και αυτήν την προοπτική της αλλαγής υπηρετούμε εμείς".

"Το σθένος είναι του λαού μας"

"Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας. Από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας" σημείωσε νωρίτερα από το βήμα του "Politique Internationale", όπου παρέλαβε το Βραβείο Πολιτικού Σθένους.

"Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάρισμα και τύχη" υποστήριξε ο Πατρίκ Βασμάν, ιδρυτής του περιοδικού "Politique Internationale" υπογραμμίζοντας πως η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Μια γκραβούρα με παλιό χάρτη της Ελλάδας και μια αφίσα από τον γαλλικό Μάη του '68 ήταν τα δώρα που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πρόγευμα εργασίας που είχε με τα μέλη της επιθεώρησης "Politique Internationale" και με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών ο πρωθυπουργός παρέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20%.

Επισήμανε ακόμη τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πέραν αυτών, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για το ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL