Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Κάτι νέο χωρίς νέους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάτι νέο χωρίς νέους;

Ο πρώτος γύρος της διαδικασίας για τον νέο εκλεγμένο ηγέτη της ΔΗ.ΣΥ. ολοκληρώθηκε με αρκετές εκπλήξεις. Έκπληξη πρώτη, το υψηλό ποσοστό της Φώφης Γεννηματά, 42%. Έκπληξη δεύτερη και μεγαλύτερη, η δεύτερη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 25,3%. Έκπληξη τρίτη, το χαμηλό ποσοστό τόσο του δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη, 13,5%, και ιδιαίτερα του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος διέθετε δικό του κόμμα, με ποσοστό 9,5%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εκλογική διαδικασία αποδείχτηκε ουσιαστικά υπόθεση του ΠΑΣΟΚ. Η ελίτ πέριξ του οργανωτή της ψηφοφορίας Ν. Αλιβιζάτου που πίεσε τον Καμίνη να θέσει υποψηφιότητα απέτυχε να επιβάλει πρόσωπο ικανό να διευρύνει τα υπάρχοντα όρια αυτής της μικρής συμμαχίας, καθώς, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αποκάλυψε τις προσωπικές του προθέσεις, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί τις μεταρρυθμίσεις και κατά βάθος επιδιώκει τη ρήξη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το επιτρέπουν οι δομές της συντηρητικής παράταξης. Αυτό το κενό πρέπει να καλύψει η προοδευτική παράταξη».

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ τους υποψηφίους, στην πλέον δύσκολη θέση βρίσκεται ο Στ. Θεοδωράκης. Αποδείχτηκε ότι η εκλογική του βάση στην κοινωνία έχει σκορπίσει. Αποδείχτηκε ότι το κόμμα του δεν ήταν καθόλου μοντέρνο και δημοκρατικό. Και τώρα αρκετοί από όσους έχουν απομείνει τον καλούν να κάνει συνέδριο για να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του εγχειρήματος, καθώς η Φ. Γεννηματά τάχτηκε κατά της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ.

ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ με 59 υπογραφές, στελέχη του Ποταμιού αναφέρουν: “Ο Σταύρος Θεοδωράκης εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφησή του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε. Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος".

ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Είναι νωρίς για συμπεράσματα. Ο Στ. Θεοδωράκης είναι στριμωγμένος χωρίς περιθώρια ελιγμών. Αν συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, θα μείνει εκτός Βουλής, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο, και ιδιαίτερα, τους νέους να μείνουν μαζί του. Δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για τη Φ. Γεννηματά, καθώς 65% έλαβαν μέρος στις εκλογές ήταν πολίτες πάνω από τα 55! Στη νεολαία, για παράδειγμα, οι συμμετοχές ήταν μόλις 3%!

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, τίποτα το καινούργιο δεν υπάρχει και η Φ. Γεννηματά δεν έχει το πολιτικό ταλέντο και τα εχέγγυα να αναστήσει το ολίγον ΠΑΣΟΚ χωρίς συγγνώμες και με τα ίδια βαρίδια να την ακολουθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL