Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ευρωπαϊκή task force για τα fake news
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή task force για τα fake news

Πριν από λίγες ημέρες το λεξικό Collins έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα του, στην κορυφή της οποίας, ως "Λέξη της Χρονιάς 2017", εμφανίζεται ο όρος "fake news". Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το λεξικό, ως fake news ορίζονται: «ψευδείς, συχνά εντυπωσιακές, πληροφορίες που διαδίδονται υπό το πρόσχημα της είδησης» και, όπως εξήγησαν οι λεξικογράφοι του Collins, η χρήση του όρου αυξήθηκε κατά 365% από το 2016.

Ένα τέλος στο ιντερνετικό γαϊτανάκι της διάδοσης των fake news (ψευδών ειδήσεων) και στην παραπληροφόρηση των πολιτών μέσω του Διαδικτύου αποφάσισε να βάλει η Ε.Ε. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση έχει καταστεί σχεδόν ανεξέλεγκτη και οι πολίτες βομβαρδίζονται από ψευδείς ειδήσεις, η Ένωση αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, στην οποία θα μετέχουν πανεπιστήμια, διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που από κοινού θα αναλάβουν τη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων τόσο για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων όσο και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο Διαδίκτυο και τη διαχείριση των πληροφοριών που οι πολίτες λαμβάνουν. Παράλληλα, η Ένωση, μέσω της νεοσύστατης task force και της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που ξεκινά, θα καταλήξει σε μια ενιαία στρατηγική για την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, που θα παρουσιάσει την άνοιξη του 2018.

Οι πολίτες, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, οι ερευνητές και οι δημόσιες αρχές καλούνται από την Ε.Ε. να εκφράσουν τις απόψεις τους στη σχετική δημόσια διαβούλευση έως τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη την Τρίτη στις Βρυξέλλες, “η διάδοση ειδήσεων που παραπλανούν εσκεμμένα τους αναγνώστες αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για τη λειτουργία των δημοκρατιών μας, γεγονός που επηρεάζει την αντίληψη των πολιτών για την πραγματικότητα”.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της πίεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τον Ιούνιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από την Επιτροπή “να προβεί σε εις βάθος ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις και να εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον περιορισμό της διάδοσης και της εξάπλωσης ψευδούς περιεχομένου”.

Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. έρχεται σε μια εποχή που και στη χώρα μας οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως μια αγέλη άκριτων καταναλωτών ειδήσεων και “ειδήσεων”, άλλοτε με εμπορικά και άλλοτε με πολιτικά οφέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL