Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
1ο Φόρουμ των Προοδευτικών Δυνάμεων / Από τον διάλογο στον συντονισμό και στις κοινές δράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

1ο Φόρουμ των Προοδευτικών Δυνάμεων / Από τον διάλογο στον συντονισμό και στις κοινές δράσεις

Στις 17 του μήνα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, θα συζητήσουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο της Κομισιόν περί ενός Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ακριβώς απ' έξω προγραμματίζονται κινητοποιήσεις. Γιατί, ακόμη μία «πρόταση Γιούνκερ» δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την Ευρώπη. Και δεν είναι αρκετή γιατί δεν συνιστά εναλλακτική προς όφελος των πολλών.

Ο «ευρωπαϊκός πύλωνας» βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των προοδευτικών δυνάμεων, που συναντήθηκαν στη Μασσαλία την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο. Ο συναυλιακός χώρος Docks de Suds, 20 λεπτά μακριά από το παλιό γραφικό λιμάνι της πόλης, είχε γεμίσει με ανθρώπους που προσπαθούσαν να «ψηλαφίσουν» νέα μονοπάτια αντίστασης στα σχέδια «των νεοφιλελευθέρων δυνάμεων και των ευρωπαϊκών θεσμών». Στόχος τους ήταν να θέσουν τις βάσεις μιας πλατφόρμας διαλόγου και συγκλίσεων Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας, Οικολογίας, κινημάτων. Η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία. Εκτός της μεγάλης βαρύτητας που έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας στον συντονισμό της προσπάθειας, μέσω του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Μασσαλία είναι μια πόλη της Μεσογείου, που «βρέχει» τις χώρες που μαστίζονται από τις αντιδημοκρατικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ξεκινώντας πριν από έναν χρόνο τις προετοιμασίες για το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Προοδευτικών Δυνάμεων, κανείς δεν ήξερε ούτε αν θα γίνει, ούτε αν θα καταλήξει κάπου. Η κατάσταση στην Ευρώπη προχωρούσε ρευστή και τα μέτωπα άνοιγαν το ένα μέτα το άλλο μέχρι σήμερα. Τελικά, το φόρουμ έγινε και «πρωτοστάτησε» το αίτημα μιας Ευρώπης των πολιτών της, που θα μπορεί να χτιστεί εκ νέου «με κοινωνικές και βιώσιμες πολιτικές, προς όφελος του περιβάλλοντος, μιας Ευρώπης της ειρήνης και της δημοκρατίας», όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες.

Το αντιπαράδειγμα

Στη Μασσαλία, ομιλητές και εκπρόσωποι των «πολιτικών οικογενειών» του προοδευτικού φάσματος έκαναν ξεκάθαρο ότι πολιτικές που απλώς θα «απαλύνουν» την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας δεν φτάνουν. Γι'αυτό ο «ευρωπαϊκός πυλώνας» δεν μπορεί να είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

«Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμπεριλάβει κοινωνικά δικαιώματα για εμάς. Δεν είναι στην κατεύθυνση μιας κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke Γκάμπι Τσίμερ. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αλλάξουν στάση. Η κρίση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να περάσει αν απλώς προσπαθούμε να περιορίζουμε τις συνέπειές της με ημίμετρα. Πρέπει να εφεύρουμε μια ισχυρότερη ατζέντα. Να πάμε πέρα από τα κυρίαρχα 'πρωτόκολλα' που επιφυλάσσουν για την κοινωνία οι ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες» επισήμανε.

Ο Γρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι «η ίδια η ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να προχωράει διακυβεύεται πλέον». Εκφράζοντας δε την ανησυχία του για το πώς οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς επιχειρούν να καλύψουν το «πολιτικό κενό» που ανοίγεται από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε: «Δεν είναι ώρα μόνο να αντισταθούμε. Πάντα μπορούμε να παλεύουμε ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Αλλά χρειαζόμαστε ένα νέο «αντιπαράδειγμα» πλέον». «Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού οι προοδευτικές δυνάμεις μέσα στους θεσμούς, αλλά και έξω. Ενάντια στη λιτότητα, με ένα λειτουργικό οικολογικό σχέδιο, με έμφαση στην προστασία του κόσμου της εργασίας» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Γκιόργκι Πιρίνσκι τόνισε πως «ο κοινωνικός πυλώνας της Κομισιόν δεν είναι αρκετός. Δεν είναι ο δρόμος της αλλαγής». «Υπάρχει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη γι’ αυτό και είμαστε αρκετά συγκρατημένοι» είπε, εστιάζοντας στην ανάγκη για ένα «νέο κοινωνικό πρωτόκολλο» που θα είναι «sine qua non συνθήκη για κάθε αλλαγή στις ευρωπαϊκές συμφωνίες πλέον».

«Κάθε κόμμα και κάθε κίνημα της Αριστεράς πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο. Με την πρωτοβουλία του Φόρουμ της Μασσαλίας μπορούμε πλέον να συζητήσουμε και να δούμε πού συμφωνούμε για να δράσουμε από κοινού. Κι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Οι νίκες σε κάθε χώρα πρέπει να είναι νίκες του διεθνιστικού κινήματος των προοδευτικών δυνάμεων πλέον» δήλωσε στην «Α» και η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Έλι Σλέιν.

Ομάδα εργασίας

Το Φόρουμ της Μασσαλίας ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση το 2018 να οργανώσει το 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων. Για τον σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες θα ορίσουν μια ομάδα εργασίας, η οποία θα συνομιλεί με όλες τις οργανώσεις του πολιτικού και κοινωνικού χώρου που συμμετείχαν στις διαδικασίες των προηγούμενων ημερών, προσπαθώντας να πετύχει ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες για την επόμενη χρονιά.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: η ιδέα μας είναι να δημιουργηθεί ένα φόρουμ διαλόγου, συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων που πιστεύουν ότι είναι επιτακτικό να συνεργαστούμε στο όνομα κοινών στόχων. Γι’ αυτό θα κάνουμε κοινές καμπάνιες σχετικά με σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα. Έμπνευσή μας είναι το Φόρουμ του Σάο Πάολο» τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων που προέκυψε στη Μασσαλία.

Από τη Λατινική Αμερική στη Μασσαλία

Και πράγματι, εκπρόσωποι και συμμετέχοντες με εμπειρία από τις διεργασίες μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έδωσαν το "παρών" για να μεταφέρουν το παράδειγμα του πρώτου συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων στη Βραζίλια το 1990. Στο Φόρουμ του Σάο Πάολο, τον Ιούλιο του '90, μέλη και εκπρόσωποι 48 κομμάτων και οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας για να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο αντίστασης στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα, το αίτημα αυτό εξακολουθεί να μένει επίκαιρο. Και για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης: «Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό 'άλμα'. Εναλλακτικές απέναντι στις νεοφιλελευθέρες και συντηρητικές κυβερνήσεις είναι πλέον ανάγκη για να ανοίξουμε τον δρόμο για ισχυρότερες προοδευτικές πλειοψηφίες».

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα της ριζοσπαστικής Αριστεράς

"Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και αυτό είναι δυνατό αν συνενωθούμε"

«Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χτυπάει στη Μασσαλία». Με τα λόγια αυτά καλωσόρισε το Φόρουμ της Μασσαλίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας στις δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας και των προοδευτικών κινημάτων.

"Η Ευρώπη στην οποία ζούμε είναι η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε. Και αυτό είναι δυνατό αν συνενωθούμε" είπε ο Αλ. Τσίπρας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης που πρέπει να ανακτηθούν. Χαρακτηρίζοντας "πολιτική προτεραιότητα" τη δημιουργία μιας Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής, επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συσπειρωθούν ενάντια στη λιτότητα και στον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό το μήνυμα μετέφερε, εξάλλου, και η πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε το "παρών" στη Μασσαλία στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

"Ήρθε η ώρα για εμάς, για τη ριζοσπαστική Αριστερά, να διευρύνουμε την ισχύ μας και να γίνουμε ηγεμονική δύναμη προς όφελος της κοινωνικής βάσης που αντιπροσωπεύουμε. Ήρθε η στιγμή μας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Θέλουμε μια Ευρώπη δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους, όχι μια Ευρώπη που αναδιανέμει τον πλούτο στους πλούσιους και τον φόβο στους φτωχούς. Όχι μια Ευρώπη του φασισμού, της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού" συνέχισε. Μάλιστα, αναφερόμενος στην ανάγκη συμμαχιών, υπερτόνισε τις ευθύνες των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη και είπε ότι "ήρθε η ώρα η Σοσιαλδημοκρατία να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της" και "τις δεσμεύσεις της για κοινωνική δικαιοσύνη, πλήρη απασχόληση και ανάπτυξη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL