Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Κυβερνητική απάντηση στις ανησυχίες της Lamda Development / Ελληνικό: Συνεργασία και τήρηση δεσμεύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική απάντηση στις ανησυχίες της Lamda Development / Ελληνικό: Συνεργασία και τήρηση δεσμεύσεων

Τον σεβασμό των συμφωνηθέντων που συνομολογήθηκαν μεταξύ της ίδιας και της Lamda Development για το Ελληνικό ζητά η κυβέρνηση, με κύκλους της να διαβεβαιώνουν ότι από την πλευρά της θα τηρηθούν όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση. Για να προσθέσει μάλιστα ότι αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων.

Το σχόλιο αυτό προέρχεται από κυβερνητικές πηγές και απαντά στην ανακοίνωση που επέδωσε η εταιρεία στις χρηματιστηριακές αρχές, στην οποία ζητά την αποφυγή κάθε εκ των υστέρων αλλαγής των όρων της συμφωνίας. Σε αυτήν προειδοποιεί ότι, με τις 16 νέες παρατηρήσεις ("όρους που επιβλήθηκαν" σύμφωνα με την εταιρεία) του υπουργείο Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου, προκύπτουν κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στο να μην υλοποιηθεί εν τέλει η επένδυση.

Στο στάδιο έγκρισης του ΣΟΑ

Κύκλοι της κυβέρνησης κατέστησαν σαφές ότι o επενδυτής γνωρίζει πως το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Έκαναν δε γνωστό ότι σε αυτό το στάδιο οι επιμέρους υπηρεσίες του κράτους εκφράζουν απόψεις και γνωμοδοτήσεις, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν συνολικά στο προς έκδοση Προεδρικό Διάταγμα. Κάλεσαν δε την πλευρά των επενδυτών σε καλόπιστη συνεργασία, που, όπως έχει αποδειχθεί, είναι η μόνη μέθοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων, καθώς απαιτείται κατά τη διαδικασία η συνεργασία των μερών. Και τούτο ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι για μία σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες θέλουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Hellinikon Global να συσκέπτονται τακτικά το τελευταίο διάστημα στην Ελβετία με αποκλειστικό αντικείμενο την παρακολούθηση των εξελίξεων και την αξιολόγηση της κατάστασης. Ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τους επενδυτές σχετίζεται με ύψος των έξι συνολικά κτηρίων, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να περικοπούν για καθένα από αυτά σχεδόν 40 μέτρα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη που μεγάλωσε τη δυσαρέσκεια των επενδυτών.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Όπως αναφέρεται από την εταιρεία, όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης είχαν γνωστοποιηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού του 2011. Αυτά τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που είχαν γίνει μέχρι τότε, τόσο κατά την κατασκευή του αεροδρομίου όσο και κατά την υλοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του τραμ και του μετρό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή της: "...Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου μόνο στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Η εταιρεία τα έλαβε υπόψη της κατά τον σχεδιασμό της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάδειξή τους, όπως επιβάλλεται σε μια τέτοιας εμβέλειας επένδυση. Παράλληλα η -επικυρωμένη από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016- σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την περίπτωση εύρεσης νέων αρχαιοτήτων, ενώ, ούτως ή άλλως, εξακολουθούν να ισχύουν καθ' ολοκληρία και όσα προβλέπουν οι αρχαιολογικοί νόμοι. Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο. Κατά συνέπεια και παρότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης".

Σύμφωνα με τη Lamda Development: "Η ανατροπή αυτή επηρεάζει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού του έργου, αυξάνει σημαντικά και με τρόπο μη προβλέψιμο τους κινδύνους από τη γραφειοκρατία, ενώ δυσχεραίνει σημαντικά την προώθηση των επιμέρους επενδύσεων. Η δημιουργούμενη αβεβαιότητα από τα ανωτέρω επιδεινώνεται από το γεγονός ότι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης, αναιρείται το πρόσφατα υπογραφέν μνημόνιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί από έντεκα υπουργούς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)".

Αναφορικά "με την επιβολή των 16 νέων όρων στο σχέδιο ανάπτυξης", τους οποίους επικαλείται η εταιρεία, η τελευταία επισημαίνει ότι τίθεται περιορισμός στα ύψη των κτηρίων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, ενώ ο νόμος με βάση τον οποίο σχεδιάστηκε η ανάπτυξη έθετε τους όρους βάσει των οποίων μπορεί να υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός υψηλών κτηρίων, χωρίς περιορισμό ύψους, η υπουργική απόφαση θέτει ως όρο την επανεξέταση του ύψους των κτηρίων αλλοιώνοντας έτσι τη δέσμευση των νόμων απέναντι στους επενδυτές. Και σχολιάζει ότι τα υψηλά κτήρια της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης αποτελούν ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία της, με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.

Σπουδή Ν.Δ. - ΔΗ.ΣΥ.

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι "οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση, που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτηρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης". Και αφού επικαλείται και την περίπτωση της Eldorado Gold σχολιάζει ότι "οι κυβερνητικές επιλογές έχουν δραματικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις για τους εργαζομένους, που θα χάσουν τη δουλειά τους. Για τους άνεργους που δεν μπορούν να βρουν εργασία. Για όσους θα ωφελούνταν από την ανάπτυξη των δύο αυτών έργων. Αλλά και για το κράτος που κινδυνεύει να μην εισπράξει φόρους και εισφορές".

Με δήλωσή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέρει πως η κυβέρνηση "...με τους χειρισμούς της σταματάει τη μεγαλύτερη επένδυση της Ευρώπης, περίπου 8 δισ. ευρώ, και τη δημιουργία 75.000 νέων θέσεων εργασίας σε εργατικό και επιστημονικό προσωπικό". Τονίζει δε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επιμονή στηρίζει τις επενδύσεις που παράγουν νέο πλούτο στη χώρα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προαναγγέλλει ότι μεθαύριο θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην κυβέρνηση και "δεν θα επιτρέψει να φύγει άλλη μια επένδυση από τη χώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL