Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εξωχώρια ελευθερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωχώρια ελευθερία

Φορολογικοί παράδεισοι. Χώρες τα ονόματα των οποίων ακούμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (και όχι όλες). Χώρες που υπάρχουν μόνο και μόνο για να βολεύουν "νομίμως" τις "δουλειές" και τα χρήματα δισεκατομμυριούχων. Μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μεγαλοκεφαλαιούχων ιδιωτών και άλλων "επενδυτών".

Η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως της δημοσιότητας χιλιάδες σελίδες με τα στοιχεία εξωχώριων εταιρειών. Το "Έθνος" ήδη χθες δημοσίευσε ειδικό ένθετο και οσονούπω θα αρχίσει και η αποκάλυψη των ονομάτων. Στον όγκο αυτών των στοιχείων υπάρχουν, λέει, και 130 ελληνικού ενδιαφέροντος. Σιγά μην έλειπε η αλεπού από το παζάρι...

Τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ και άλλα βολικά ανά περίπτωση νομίσματα, "παρκαρισμένα" σε πολυδαίδαλους διαδρόμους εξωχώριων εταιρειών, σε πολλές των περιπτώσεων άδηλης προέλευσης όσον αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, καλοπερνούν σε ουσιαστικά αφορολόγητο περιβάλλον και επενδύονται όπου οι εντολείς θεωρούν ότι μπορεί να αποδώσουν πολλαπλάσια κέρδη για τους κατόχους τους. Το μοντέλο παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης κυκλοφορίας του χρήματος που επικράτησε δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει παράλληλα τους τρόπους της ασφαλούς υπεραπόδοσης.

Βλέπετε, δεν είναι μόνο η αποφυγή της φορολόγησης των τεράστιων αυτών ποσών που θα διαμόρφωνε για εκατομμύρια ανθρώπους καλύτερες συνθήκες ζωής. Είναι η ασφάλεια του επιχειρείν. Ποιος μέσα από τους διαδρόμους του τζάμπα χρήματος θα έβαζε σε ρίσκο την επιχειρηματική του δραστηριότητα; Αυτά είναι για κάτι μικρομεσαίους ανά τον κόσμο που παλεύουν στην άνιση ελεύθερη αγορά μπας και προωθήσουν μια καινούργια ιδέα, ένα άψογο προϊόν ή εξαιρετικές υπηρεσίες προσφέροντας και στον εαυτό τους και στη χώρα τους. Αλλά όλοι αυτοί συνήθως ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, παίζουν τη δουλειά τους κορώνα - γράμματα καθημερινά και παρακαλούν για ένα δάνειο πιθανώς από εκείνους που έχουν τα προς δανεισμό χρήματα σε κάποιον εξωτικό παράδεισο.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η αποκάλυψη ότι ανάμεσα στους χιλιάδες κεφαλαιούχους των off shore είναι το μισό υπουργικό συμβούλιο του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος προ ολίγων μηνών εξελέγη με συνθήματα κόντρα στο "σύστημα"... Paradise Papers λοιπόν. Φαντάζομαι δεν ονομάστηκαν έτσι γιατί αφορούν σε περιοχές του κόσμου που είναι παραδεισένιου φυσικού περιβάλλοντος. Ούτε γιατί είναι ο παράδεισος της φοροαποφυγής. Πιο πολύ ταιριάζει ότι δημιουργούν μια ζωή παραδείσου για τους μετέχοντες.

Άρθρο του Βασίλη Λυριτζή, ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL