Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Ν.Δ. και η ερμηνεία της ανομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. και η ερμηνεία της ανομίας

Τι εστί ανομία; Σύμφωνα με το κλασικό λεξικό Δημητράκου σημαίνει: 1. ανυπαρξία νόμων. 2. παράβασις των νόμων. 3. παράβασις του θείου νόμου, αμαρτία.

Με το θέμα της ανομίας ασχολήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων, καθώς το έθεσε με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας τη δική του ερμηνεία περί ανομίας, την υπ’ αριθμόν 2 κατά Δημητράκου, η οποία, ως συνήθως, επικεντρωνόταν στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια. Κι ώς ένα σημείο είχε δίκιο. Μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να παρακολουθεί τα τρόλεϊ να καίγονται. Μόλις δυο μέρες αργότερα, όμως, αποκαλύφθηκε από τη συντονισμένη δημοσιογραφική έρευνα 96 μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως μια ευρύτατης κλίμακας ανομία, με την ερμηνεία υπ’ αριθμόν 1. Η στέρηση δισεκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία των περισσότερων χωρών χάρη στην... έξυπνη τοποθέτηση επιχειρήσεων και ζάπλουτων φυσικών προσώπων -ενίοτε και πολιτικών- σε φορολογικούς παραδείσους, με τη βοήθεια ακόμη πιο έξυπνων δικηγορικών εταιρειών. Η μοναδική αγωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι αυτών των αποκαλύψεων - τις οποίες “παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή”, όπως γράφεται στην ανακοίνωσή της- ήταν να “πράξει η κυβέρνηση την αυτονόητη υποχρέωσή της” και να ξεκαθαρίσει ποιοι Έλληνες “με απολύτως νόμιμο τρόπο” ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Η καλόπιστη ερμηνεία αυτής της δήλωσης είναι ότι κάτι δεν κατάλαβε η Νέα Δημοκρατία, καθώς από την πρώτη δόση των αποκαλύψεων των Paradise Papers δεν προκύπτει κάτι παράνομο. Αντιθέτως, προκύπτει, για πολλοστή φορά, η αδυναμία του θεσμικού πλαισίου -μια απαράδεκτη ανυπαρξία νόμων δηλαδή- που επιτρέπει απολύτως νομότυπα στις ελίτ να αποφεύγουν να επωμιστούν τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν.

Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της δήλωσης: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές, να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, εντός και κυρίως εκτός συνόρων, ώστε να αρθεί σταδιακά αυτή η ανομία. Γι' αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και σκληρή προσπάθεια από όλους όσοι θεωρούν ότι και τα... μεγαθήρια θα πρέπει να φορολογούνται. Για το μόνο που αγωνιά είναι μήπως υπάρχουν στα Paradise Papers φίλια ονόματα - και προσπαθεί εκ των προτέρων να ξεκαθαρίσει ότι το νόμιμο είναι και ηθικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL