Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Κυριακή κοντή γιορτή" για την αβέβαιη Κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κυριακή κοντή γιορτή" για την αβέβαιη Κεντροαριστερά

Σε μια εβδομάδα ακριβώς, την επόμενη Κυριακή, οι κάλπες θα αναδείξουν τον πρώτο της εσωτερικής διαδικασίας του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς για την ηγεσία του νέου φορέα που θα ακολουθήσει και ο οποίος δεν διαθέτει προς το παρόν κανένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Οι προεκλογικές διαφωνίες μεταξύ των υποψηφίων αλλά και ευρύτερα των πλευρών της ΔΗ.ΣΥ. και εκείνων που προστίθενται πλέον στο εγχείρημα, τόσο σε επίπεδο οργανωτικό για τον νέο φορέα όσο και σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, προδιαθέτουν για μια δύσκολη συγκατοίκηση την “επόμενη μέρα”. Αυτό στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι όντως δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις ηττημένων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει “καθαρός” νικητής στον πρώτο γύρο και να ακολουθήσουν οι επαναληπτικές κάλπες στις 19 Νοεμβρίου ανάμεσα στους δύο πρώτους. Σύμφωνα και με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί και έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, η Φ. Γεννηματά δεν φαίνεται να απειλείται ως προς την πρώτη θέση. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να εκτιμηθεί ποιος θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση, καθώς γι’ αυτήν φέρεται να “κονταροχτυπιούνται” οι Ν. Ανδρουλάκης, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Γ. Ραγκούσης.

Η εβδομάδα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο Κυριακές (12 και 19 Νοεμβρίου) με τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στους δύο επίδοξους διεκδικητές και τους υποψηφίους που δεν θα τα έχουν καταφέρει για τον δεύτερο γύρο, αλλά και τα κόμματα / κινήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια, θα σκιαγραφήσουν τον χάρτη των συσχετισμών δυνάμεων που θα παγιωθούν στον νέο φορέα μετά το πέρας της διαδικασίας. Αυτοί οι συσχετισμοί θα λειτουργήσουν και στο Ιδρυτικό Συνέδριο, που αποτελεί το επόμενο βήμα της εκλογής αρχηγού.

Σκληρότερο αναμένεται το αυριανό ντιμπέιτ

Οι εννέα υποψήφιοι θα αντιπαρατεθούν για δεύτερη φορά στην αυριανή, δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία πριν από την πρώτη κάλπη. Στην πιθανή περίπτωση που υπάρξει δεύτερη Κυριακή, θα προηγηθεί μια τηλεμαχία μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Με “οδηγό” την αντιπαράθεση που ξεκίνησε στο πρώτο ντιμπέιτ και κλιμακώθηκε στον απόηχό του τις επόμενες μέρες και τις επιθέσεις στη Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη για τα περί “κρυφής συμφωνίας” αναφορικά με τη διατήρηση των δύο Κ.Ο. την επομένη των εκλογών, η αυριανή τηλε-αναμέτρηση (21.00, ΕΡΤ2) αναμένεται να περιλαμβάνει υψηλούς τόνους και προσωπικές κόντρες.

Όπως έγινε όλη την περασμένη εβδομάδα για το επίμαχο ζήτημα, δεν αποκλείεται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού να συγκεντρώσουν ακόμα εντονότερα ομαδικά “πυρά” από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Στην περίπτωση που οι υπόλοιποι διεκδικητές επιλέξουν να απομονώσουν τους δύο αρχηγούς “πυροβολώντας” τους, και μάλιστα για ένα ζήτημα που είχαν ξεκαθαρίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο δημόσια, διακινδυνεύουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι προεξοφλούν πως εκείνοι θα είναι οι δύο πρώτοι της εκλογικής κούρσας.

Από την πλευρά τους Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης -ενώ ήδη έχουν απαντήσει είτε με σκληρούς τόνους είτε με ειρωνικό ύφος στους συνυποψηφίους τους όλες αυτές τις μέρες, κατηγορώντας τους είτε για “προσπάθεια νέου κύκλου εσωστρέφειας” είτε ως “επίδοξους Σερλοκ Χολμς”- θα κοιτάξουν να μην εμπλακούν σε μια τέτοια “παγίδα” παίζοντας, αντίθετα, το “χαρτί” των εγγυητών της ενότητας.

Κοινός τόπος η αντιπαλότητα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, πέραν των επικοινωνιακών συγκρούσεων και αιχμών υψηλής ή χαμηλότερης έντασης, που εκτιμάται ως βέβαιο ότι θα καταγραφούν στο πλατό της Κατεχάκη, είναι εξαιρετικά αμφίβολο οι επίδοξοι αρχηγοί να δώσουν περισσότερες απτές πληροφορίες για τις προθέσεις τους αναφορικά με το στίγμα του νέου φορέα είτε για το πότε και το εάν όντως θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο ή ομόσπονδο σχήμα.

Μια από τις ελάχιστες βεβαιότητες, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και βασικό κοινό τόπο στη ρητορική των υποψηφίων, είναι η στρατηγική αντιπαλότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με φρασεολογία τόσο επιθετική ώστε να επισκιάζει τις ούτως ή άλλως πολύ λιγότερες αναφορές τους στον ιστορικό αντίπαλο -του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον- τη Δεξιά. Άλλωστε, για ορισμένους εξ αυτών, μερίδα του χώρου που θέλει να εκπροσωπήσει η Ν.Δ. συμπίπτει με μερίδα του κοινού που θα ήθελαν να εκπροσωπήσουν και εκείνοι ως αρχηγοί του φορέα.

Την ίδια στιγμή κοινό χαρακτηριστικό όλων των υποψηφίων -εκτός από τον Γ. Ραγκούση και Δ. Τζιώτη- είναι ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., θεωρώντας την ίδια στιγμή ως βέβαιη τη νίκη του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η Φ. Γεννηματά, που σταθερά διατύπωνε τη στρατηγική θέση τη ΔΗ.ΣΥ. για κυβέρνηση “εθνικής συνεννόησης” με απροϋπόθετο όρο τη συμμετοχή τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχει αμβλύνει την κατηγορηματικότητά της. Αναφέρει πάντα ότι “κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για την επόμενη μέρα των εκλογών εάν δεν ακουστεί το αποτέλεσμα των εκλογών” και πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις “ερήμην του λαού”.

Μοιάζει δε να εξαρτά την πιθανότητα συνεργασίας του νέου φορέα με τη Ν.Δ. -κάτι που απευθύνεται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ- από το εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός, δηλαδή προγραμματική συμφωνία, γύρω από το “προοδευτικό πρόγραμμα” του νέου σχήματος. Αυτό είναι το επιχείρημα και των άλλων υποψηφίων, παράλληλα με την επισήμανση εκ μέρους τους του κινδύνου για ακυβερνησία, η οποία “θα είναι καταστροφική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL