Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ταρίκ Ραμαντάν: Η δύση ενός αμφιλεγόμενου διανοούμενου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταρίκ Ραμαντάν: Η δύση ενός αμφιλεγόμενου διανοούμενου

Το «σκάνδαλο» Ταρίκ Ραμαντάν στη Γαλλία παίρνει, μέρα με τη μέρα, διαστάσεις, όμως άγνωστο παραμένει αν θα σηματοδοτήσει τη δύση ενός δημοφιλούς όσο και αμφιλεγόμενου ισλαμιστή διανοούμενου. Η Χέντα Αγιάρι, πρώην μουσουλμάνα σαλαφίστρια που πλέον έγινε φεμινίστρια ακτιβίστρια, τον κατήγγειλε για «βιασμό» και έγινε έτσι στόχος των υποστηρικτών του στα σόσιαλ μίντια. Ο ίδιος ο Ραμαντάν αρνείται τα γεγονότα, ενώ η Αγιάρι καλεί και άλλες γυναίκες «να καταγγείλουν αυτόν τον ανώμαλο γκουρού».

Το 2016, στο βιβλίο της «Επέλεξα να είμαι ελεύθερη», η Χέντα Αγιάρι περιέγραφε μια σεξουαλική επίθεση χωρίς όμως να αποκαλύπτει το όνομα του άνδρα. Το βήμα αυτό το έκανε στις 20 Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας ότι επρόκειτο για τον γνωστό διανοούμενο και συγγραφέα Ταρίκ Ραμαντάν. Μάλιστα η Αγιάρι, στον λογαριασμό της στο Φέισμπουκ, ανακοίνωσε την κατάθεση της μήνυσης, τονίζοντας: «Αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω επίσης για όλα τα άλλα θύματα. Ελπίζω πραγματικά οι άλλες γυναίκες θύματα, όπως εγώ, να τολμήσουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν αυτόν τον ανώμαλο γκουρού που χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να χειραγωγεί τις γυναίκες!» Η ίδια πάντως, ερωτηθείσα από το περιοδικό “Μαριάν”, απέφυγε να κατονομάσει άλλες γυναίκες, υποτιθέμενα θύματα του Ραμαντάν.

Ωστόσο φαίνεται ότι η καταγγελία της Αγιάρι δεν εξέπληξε αρκετούς. Όπως, για παράδειγμα, τον Ιάν Χαμέλ, δημοσιογράφο και συγγραφέα ενός αποκαλυπτικού βιβλίου με τίτλο «Η αλήθεια για τον Ταρίκ Ραμαντάν: η οικογένειά του, τα δίκτυά του, η στρατηγική του», που εκδόθηκε πριν από δέκα χρόνια. «Από το 2012 διάβασα πέντε ή έξι μαρτυρίες γυναικών που κατηγορούσαν τον Ταρίκ Ραμαντάν ότι τις έβρισε, τις βίασε, τις χτύπησε και τις απείλησε» λέει ο Χαμέλ. «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα λεγόμενά τους, με δεδομένο ότι δεν κατέθεσαν μήνυση και ότι δεν έχω αποδείξεις. Όμως ακόμη και αν είναι αθώος, η σώρευση θέτει ένα ερώτημα: γιατί τον κατηγορούν συστηματικά για το ίδιο πράγμα;» συνέχισε ο ίδιος. Προσθέτει μάλιστα ότι μία από τις γυναίκες αυτές που έκανε το βήμα της καταγγελίας, μετά απέσυρε τη μήνυσή της «υπό το βάρος απειλών». Επιπλέον στα ΜΜΕ μέχρι σήμερα δεν έγινε ποτέ λόγος για τέτοιου είδους κατηγορίες.

Από την πλευρά του ο Ραμαντάν αρνείται τα πάντα και δηλώνει έτοιμος να καταθέσει μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση». Η εισαγγελία της Ρουέν, όπου προσέφυγε η καταγγέλλουσα, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δοθεί συνέχεια στη μήνυσή της. Προς το παρόν η Αγιάρι αντιμετωπίζει τους «μύδρους» των υποστηρικτών του Ραμαντάν στο Διαδίκτυο. «Λαμβάνει απειλητικά τηλεφωνήματα και πάρα πολλές απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα άτομα αφήνουν να εννοηθεί ότι γνωρίζουν πού μένει και πού είναι τα παιδιά της. Ο Ταρίκ Ραμαντάν έχει μεγάλο δίκτυο οπαδών και μαθητών στο Διαδίκτυο», λέει ο δικηγόρος της γυναίκας.

Ο Ραμαντάν, που θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς μουσουλμάνους διανοουμένους, δεν είχε απασχολήσει ποτέ μέχρι σήμερα τη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τον αδελφό του, Χανί Ραμαντάν, διευθυντή του Ισλαμικού Κέντρου της Γενεύης που κατά καιρούς έχει εκφράσει ακραίες θέσεις κατά των γυναικών - τελευταία φορά πέρσι είχε δηλώσει ότι μια γυναίκα που δεν καλύπτει το πρόσωπό της με μαντήλα είναι «σαν νόμισμα, περνάει από το ένα χέρι στο άλλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL