Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Το χάσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το χάσμα

του Αδαμ Γιαννίκου

Το περασμένο καλοκαίρι η Πενέλοπι Γκέιζιν, η Κέιτ Ντουάιερ και ο Κιθ Μαν γιόρταζαν στο Λος Άντζελες τον έναν χρόνο λειτουργίας ενός δικού τους φιλόδοξου εγχειρήματος. Το ηλεκτρονικό κατάστημα χειροποίητων ειδών τέχνης που είχαν στήσει οι τρεις τους με την επωνυμία Witchsy είχε καταφέρει να κερδίσει το μερίδιό του σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά.

Το Witchsy φιλοδοξούσε να γίνει η εναλλακτική επιλογή απέναντι σε μεγαθήρια των online αγορών όπως το Etsy. Όπως έλεγαν οι τρεις τους, η «Live, Love, Laugh» («Ζήσε, Αγάπα, Γέλα») κουλτούρα που επέβαλλαν τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα τους απωθούσε. Ήθελαν κάτι σκοτεινό, αντισυμβατικό, φεμινιστικό, άσεμνο, αστείο, παράξενο.

Με πωλήσεις αξίας 200.000 δολαρίων, το Witchsy σε καμία περίπτωση δεν απειλούσε τον μεγάλο ανταγωνιστή του με τις πωλήσεις 2,84 δισ. για το 2016. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους συντάκτες του Forbes να κάνουν λόγο για τον «χειρότερο εφιάλτη του Etsy». Κάποιοι θυμούνταν ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το 2005, το τελευταίο είχε κάνει αντίστοιχη πρεμιέρα στα 170.000 δολάρια - ακολουθώντας έκτοτε μια γεωμετρική άνοδο, αντιστρόφως ανάλογη της γεωμετρικής καθόδου που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κατάρρευση στην αμερικανική κοινωνία.

Το παράξενο της υπόθεσης δεν ήταν τίποτα από τα παραπάνω. Το κοινό της νέας οικονομίας εντυπωσιάστηκε από κάτι άλλο. Ο άντρας της παρέας, ο Κιθ Μαν, δεν υπήρχε. Η 28χρονη Γκέιζιν και η 29χρονη Ντουάιερ θα αποκάλυπταν στο περιοδικό «Fast Company» ότι «εφηύραν» έναν αρσενικό συνέταιρο προκειμένου να τους πάρουν στα σοβαρά οι άλλοι στην αρχή τού εγχειρήματος. Φερειπείν, ο τεχνικός που έστησε το σάιτ απευθυνόταν στον φανταστικό Μαν («Άντρας») με το όνομά του. Οι δύο νεαρές γυναίκες ήταν γι’ αυτόν απλώς τα «κορίτσια». Όταν οι δυο τους ένιωσαν ότι το Witchsy είχε σταθεί στα πόδια του, έστειλαν τον Κιθ «διακοπές».

Πρόσφατα, το World Economic Forum δημοσίευσε τον ετήσιο Global Gender Cap Index. Ο δείκτης καταγράφει την ανισότητα των φύλων, μετρώντας οικονομική συμμετοχή, εκπαίδευση, πολιτική χειραφέτηση και υγεία. Η είδηση ήταν ότι η ανισότητα μεταξύ των φύλων διευρύνθηκε για πρώτη φορά από το 2006. Με βάση δε τα σημερινά δεδομένα, το οικονομικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών δεν πρόκειται να κλείσει πριν περάσουν 217 χρόνια. Για το WEF, βεβαίως, το λάθος εδώ είναι ότι οι οικονομίες στερούνται δισεκατομμύρια δολάρια από την ύπαρξη του χάσματος αυτού.

Έτσι, ως άλλες μεταμφιεσμένες Πόρσια και Νερίσσα από τον «Έμπορο της Βενετίας», οι Γκέιζιν και Ντουάιερ διεκδικούν μια άλλη θέση στον καπιταλισμό. Μόνο που τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω τους όταν οι δύο γυναίκες είπαν ότι «ο Μαν έκανε καλή δουλειά»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL