Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
SZ: Η αφήγηση του Απ. Κάντα για τις μίζες στα εξοπλιστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SZ: Η αφήγηση του Απ. Κάντα για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Süddeutsche Zeitung" (SZ) ο Αντώνης Κάντας, που έχει καταδικαστεί για μίζες στα εξοπλιστικά -και επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο 11,4 εκατ.- αναφερόμενος στην εποχή που ανέλαβε αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, με διευθυντή τον Γ. Σμπώκο και υπουργό τον Ά. Τσοχατζόπουλο, υποστηρίζει πως δεν γνώριζε καν τον τότε υπουργό, που τον ήθελε επειδή θεωρούταν οργανωτικό δαιμόνιο. "Δεν αποφάσιζα τίποτα μόνος μου, αλλά μπορούσα να σχολιάζω τις προτάσεις των εταιρειών και κάθε αγορά που έφτανε στον γενικό διευθυντή περνούσε από το γραφείο μου. Αυτό το γνώριζαν βέβαια και οι εκπρόσωποι των εξοπλιστικών. Δεν ζήτησα ποτέ χρήματα" λέει ο Κάντας. "Μου τα προσέφεραν". Γιατί τα δεχόταν; "Σου τα προσφέρουν και όταν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης, τότε τα παίρνεις. Γνωρίζω ότι ήταν λάθος, αλλά έτσι ήταν" λέει σήμερα.

Έχει τύψεις επειδή το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να ξοδεύει τόσα χρήματα για εξοπλιστικά; "Όχι, όλα συμπεριλαμβάνονταν ήδη στην τιμή. Αγοράζαμε πάντα τα καλύτερα. Όχι κακής ποιότητας συστήματα. Ήμουν αξιωματικός, ήξερα τι είναι καλό και τι όχι" εξηγεί και αναφέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα όταν φέρεται να είπε στον Γ. Παπαντωνίου, νέο υπουργό: "Δεν χρειαζόμαστε τα τεθωρακισμένα Leopard 2. Για τα προβλήματα στο ανατολικό Αιγαίο δεν χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα, δεν χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα στα νησιά". Είπε επίσης στον υπουργό ότι εκείνο το διάστημα οι Ολλανδοί πουλούσαν παλιά τεθωρακισμένα, τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει σε καλή τιμή η Ελλάδα. Και ο υπουργός απάντησε: "Η αεροπορία έχει ήδη νέα αεροσκάφη, το ναυτικό έχει υποβρύχια, συνεπώς θα πρέπει να κάνει ένα δώρο και στο πεζικό". Αυτά το 2001.

Ο Κάντας λέει ότι λίγο μετά του τηλεφώνησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Krauss - Maffei Wegmann. "Ήθελε να με επισκεφτεί στο γραφείο μου. Όταν έφυγε, άφησε εκεί μια τσάντα. Έτρεξα πίσω του λέγοντας: ‘Ξέχασες κάτι’. Αλλά μου είπε: ‘Είναι για σένα’". Ο Κάντας άνοιξε την τσάντα. Μέσα ήταν 800.000 ευρώ. Αρχές 2002... Ο Κάντας δεν εξέφραζε πια τις αμφιβολίες του για την αγορά των τεθωρακισμένων. Η Ελλάδα αγόρασε 170 Leopard 2, αξίας 1,7 δισ. ευρώ. Όπως επίσης γαλλικά Mirage, ρωσικά φορτηγά πλοία, σουηδικά ραντάρ, γερμανικά οβιδοβόλα.

Πώς αποκαλύφθηκε; Ο Ελβετός δικηγόρος που τον βοηθούσε να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού βοηθούσε και ανθρώπους της Siemens. "Μια φορά, επειδή βιαζόταν, χρησιμοποίησε χρήματα που του έδωσε ο Κάντας για άλλο σκοπό και στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψει χρήματα από το ταμείο της Siemens στον Κάντα". "Τότε ξεσκεπάστηκε" γράφει η εφημερίδα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL