Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δυνατές μηχανές, ανθεκτικοί αγωγοί, ικανοί άνθρωποι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δυνατές μηχανές, ανθεκτικοί αγωγοί, ικανοί άνθρωποι

Του Κοσμά Κέφαλου

Το ενδιαφέρον, η φροντίδα, η προσδοκία, η υψηλή προτεραιότητα, καθώς και η αγωνία του Λένιν για τον εξηλεκτρισμό συνοψίζεται στο σχηματικό: κομμουνισμός = σοβιετική εξουσία + ηλεκτροδότηση ολόκληρης της χώρας.

Αποτυπώνεται στην εφαρμογή του σχεδίου GOELRO, όπου το πρόγραμμα κατασκευής 30 περιφερειακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής δυναμικότητας 1,75 εκατομμυρίων κιλοβάτ (από 1,1 το 1913) υπερκαλύφθηκε και έφτασε το 1935 στα 4,34 εκατομμύρια κιλοβάτ.

Παράλληλα, τέθηκαν στόχοι για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, με περισσότερη χρήση πετρελαίου, διπλασιασμό παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος και τήξης σιδήρου, υπερδιπλασιασμό εξόρυξης άνθρακα και δεκαπλασιασμό παραγωγής τύρφης!

Ο εξηλεκτρισμός ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά. Ο ρυθμός αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ξεπερνούσε τον ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής.

Ραγδαία ήταν και η αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου δεν ήταν εύκολη και υπερκάλυψη των στόχων οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Λένιν είχε επισημάνει εγκαίρως ότι δεν είναι εφικτός ο εξηλεκτρισμός με αναλφάβητο προσωπικό. Θέτοντας με σαφήνεια τα αναγκαία προσόντα ενός εργαζόμενου, συμπεριέλαβε την τεχνική κατάρτιση καθώς και τη γενικότερη μόρφωση. Έλεγε ότι χρειαζόμαστε πολιτισμένους και διαφωτισμένους εργαζόμενους.

Γνώσεις για τα οφέλη του ηλεκτρισμού έπρεπε να έχουν και οι αγρότες, καθώς και οι βιομηχανικοί εργάτες. Κατέβαλε προσπάθειες ώστε να μετατραπεί κάθε σταθμός ηλεκτροπαραγωγής σε ένα φρούριο διαφώτισης!

Η ηλεκτροδότηση, ως βασικός πυλώνας της ανάπτυξης στην ΕΣΣΔ, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που οργανώνουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, σε αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18), με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και εξηλεκτρισμός» και με κεντρικό ομιλητή τον δημοσιογράφο Θανάση Καρτερό.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις που θα εντοπίζουν κοινά στοιχεία του εξηλεκτρισμού στην ΕΣΣΔ και στη συμβολή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη του τόπου μας, κυρίως με την καθοριστική συμμετοχή των εργαζόμενων: Εναερίτες παντός καιρού, αξιοθαύμαστοι λιγνιτωρύχοι, τοπογράφοι που πιάνουν πρώτοι την τσάπα, μηχανικοί που τρυπώνουν εκεί που λες πως δεν χωράει άνθρωπος, εμπνευσμένοι αρχιτέκτονες - σχεδιαστές, καρτερικοί ταμίες που δέχονται την οργή του καταναλωτή για θέματα για τα οποία δεν ευθύνονται.

Το πολύτιμο κεφάλαιο της ΔΕΗ, από το 1950 μέχρι τώρα, από τις δεκαετίες ανάπτυξης μέχρι τη σημερινή υποχρέωση περιορισμού ισχύος και καταναλωτών, δεν είναι οι μονάδες παραγωγής ούτε τα χιλιόμετρα αγωγών και καλωδίων. Πολύτιμο κεφάλαιο παραμένει το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL