Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Τι έδειξε το πρώτο ντιμπέιτ των επίδοξων αρχηγών / Η Κεντροαριστερά κοιτάζει προς τα δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι έδειξε το πρώτο ντιμπέιτ των επίδοξων αρχηγών / Η Κεντροαριστερά κοιτάζει προς τα δεξιά

Δύο ζητήματα αποτυπώθηκαν εντονότερα στο χθεσινό πρώτο ντιμπέιτ των εννέα υποψήφιων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς: Οι τοποθετήσεις για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών -με όλους, εκτός από τους Γ. Ραγκούση και Δ. Τζιώτη να αφήνουν περιθώρια για συνεργασία με τη Ν.Δ., αλλά και τα ομαδικά “πυρά” των υποψηφίων που πυροδότησε πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης, προς Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη για την απόφασή τους να μην υπάρξει ενιαιοποίηση των Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού την επομένη των εσωτερικών εκλογών.

Κοινός τόπος για τους υποψήφιους, η επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., συνοδευόμενη από απουσία κριτικής προς τη Ν.Δ.

Από την τηλεμαχία των επίδοξων αρχηγών, που φιλοξένησε η ΕΡΤ, δεν έλειψαν και οι προσωπικές αιχμές. Ο Γ. Μανιάτης είπε ότι δεν μπορούν να ηγηθούν ούτε η Φ. Γεννηματά ούτε ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ στηλίτευσε την απόφαση Καμίνη να μην εγκαταλείψει τον θώκο του δημάρχου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. ότι τον Ιανουάριο του 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Αργολίδα, με τον Γ. Μανιάτη να της απαντά ότι αυτό οφειλόταν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και του αγώνα που έκανε εναντίον της, όπως είπε. Απαντώντας στον Γ. Μανιάτη, ο Γ. Καμίνης είπε ότι το πολιτικό στίγμα του το έχει δώσει στον δήμο, κερδίζοντας πρώτα τη Ν.Δ. και ύστερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές προς τον δήμαρχο Αθηναίων και από τον Απ. Πόντα, που του είπε ότι η “σκηνοθετημένη” μετεξέλιξη σε έναν ενιαίο πολυτασικό φορέα, που του καταλόγισε ότι ζητάει, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν ερωτηθούν πρώτα κόμματα όπως το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Στο κρίσιμο ερώτημα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, η Φ. Γεννηματά εξαρτά τη στάση του νέου φορέα από το τι θα δείξει η κάλπη: πρώτα θα μιλήσει ο λαός, αρνούμαι να μιλήσω ερήμην του. Ανέφερε μάλιστα ότι “θα καθίσουμε στο τραπέζι, αλλά δεν συμμετέχουμε σε σκοπιμότητες”. “Δεν είμαστε εδώ για να απαντήσουμε τίνος συμπλήρωμα θα γίνουμε. Εγώ το αντιστρέφω. Είναι διατεθειμένοι Τσίπρας - Μητσοτάκης να συμβάλουν στην προοδευτική κυβέρνηση με μια προοδευτική ατζέντα;”, είπε. Ζήτησε “ισχυρή εντολή” για να συνεχιστεί η προσπάθεια. Πήρε αποστάσεις από το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι να μην το επαναλάβουμε".

Ο Στ. Θεοδωράκης ήταν σαφής ότι θα συνεργαστεί “με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα”. Είπε ότι δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ αλλά “ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ” και ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια προς αυτή την πλευρά του χάρτη”.

Άκαιρο χαρακτήρισε το ερώτημα για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Γ. Καμίνης, λέγοντας ότι η παράταξη θα πάει για τη δεύτερη θέση, θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα πρέπει οι άλλοι να έρθουν και να τοποθετηθούν γι’ αυτό.

Για πολλοστή φορά ο Γ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι “ο κ. Μητσοτάκης θα αποτύχει να μαζέψει 151 βουλευτές και δεν πρέπει να πάρει από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης”. Παράλληλα, τάχθηκε και κατά της συνεργασίας με τον “ΣΥΡΙΖΑ του Καμμένου”. Ζήτησε να μην είναι θολό το στίγμα του νέου φορέα. Για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι ο νέος φορέας θα αναλάβει την αποπληρωμή τους.

Υπέρ της αναγκαιότητας προγραμματικής συμφωνίας βάσει της οποίας τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα συγκροτήσουν συγκυβέρνηση τάχθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης. Έθεσε το ερώτημα προς Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη εάν δεσμεύονται για ενιαία Κ.Ο., με τον επικεφαλής του Ποταμιού να απαντά ότι υπάρχει συμφωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία των δύο Κ.Ο. υπό την καθοδήγηση του νέου αρχηγού. “Τα έχουμε συμφωνήσει. Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ απόλυτα” είπε η Φ. Γεννηματά. “Πήρα το μήνυμα ότι οι δύο αρχηγοί έχουν συμφωνήσει ερήμην των άλλων αρχηγών" σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο Γ. Καμίνης ζήτησε από την επομένη των εκλογών να έχει ο νέος φορέας “μία φωνή” στη Βουλή με ενιαία Κ.Ο. και να δεσμευτούν όλοι από τώρα ότι “θα πάμε σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα”. Υπέρ ενιαίας Κ.Ο. τοποθετήθηκε ο Γ. Μανιάτης. Ο Γ. Ραγκούσης σχολίασε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ως ειλημμένη μια απόφαση που έχει ληφθεί “από κάποιους, κάποτε”.

“Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε ώς εδώ διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Δεν είμαστε Δεξιά” είπε ο Δ. Τζιώτης. “Ένα ανορθωτικό κίνημα δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Με τη Ν.Δ. δεν συμφωνώ, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί της. Η απλή αναλογική, δρόμος προς την καταστροφή σε αυτή τη στιγμή" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δ. Γάτσιος. “Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν και οι δύο μια συντηρητική Ελλάδα" είπε ο Απ. Πόντας, τασσόμενος υπέρ της απλής αναλογικής με όριο εισόδου στο 5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL