Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE-NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE-NGL)

Posted Workers: Επιχειρήσεις και Φιλελεύθεροι σε βάρος εργαζομένων

«Πράσινο φως» έδωσε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους (posted workers). Η τελευταία οδηγία, του 1996, έχει ευνοήσει μέχρι σήμερα την εκμετάλλευση εργαζομένων που αναζητούν εργασία στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία. Οι τέσσερις αυτές χώρες, εξάλλου, είναι εκείνες που δέχθηκαν το 2015 τους περισσότερους αποσπασμένους εργαζομένους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τι είναι όμως οι posted workers; Πρόκειται για εργαζομένους που αποστέλλονται από τους εργοδότες τους σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., προκειμένου προσωρινώς να παρέχουν υπηρεσίες εκεί. Χωρίς όμως να ενσωματώνονται στη νομοθεσία της αγοράς εργασίας της χώρας στην οποία αποστέλλονται. Και κάπου εδώ ξεκινάει η εκμετάλλευση.

Στα χρόνια της κρίσης, η απόσπαση εργαζομένων για περιορισμένο διάστημα στις χώρες που διαθέτουν τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρωζώνη παρατηρήθηκε κυρίως από κράτη - μέλη που αφενός βιώνουν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, αφετέρου διαθέτουν εργατική νομοθεσία που επιτρέπει τα «φθηνά εργατικά χέρια». Αναλογικά, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Σλοβακία είναι μεταξύ των πρωταθλητών που απέστειλαν το 2015 χιλιάδες εργαζομένους στους «δυνατούς παίκτες» της ένωσης. Την ίδια χρονιά υπήρχαν 2,05 εκατομμύρια αποσπασμένοι εργαζόμενοι στην Ε.Ε., σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, η μεταποιητική βιομηχανία, η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και οι κοινωνικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο «οι κύριες αλλαγές σε σχέση με την οδηγία του 1996 αφορούν την αμοιβή των αποσπασμένων εργαζομένων, τη διάρκεια της απόσπασης, τις συλλογικές συμβάσεις και τους προσωρινά απασχολούμενους». Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν στις αντιδράσεις μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά και «αυτοί που τους υποστηρίζουν στο ευρωκοινοβούλιο, η δεξιά δηλαδή, έχουν προσπαθήσει να μπλοκάρουν την αναθεώρηση της οδηγίας, σε όφελος των επιχειρήσεων και σε βάρος των εργαζομένων», τόνισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς. Άσκησε μάλιστα κριτική στη στάση ορισμένων υπουργών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ευρωβουλευτών, που θέλησαν να υπερασπιστούν την εθνική τους νομοθεσία -ακόμη κι αν επιτρέπει την εκμετάλλευση.

Στόχος για την GUE / NGL είναι η «ίση αμοιβή για ισάξια εργασία στον ίδιο εργασιακό χώρο». Κι όμως, όπως είπε η σκιώδης εισηγήτρια εκ μέρους της Αριστεράς στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, Rina Ronja Kari, αυτό προσκρούει στη «διαμάχη ανάμεσα στα συλλογικά δικαιώματα και την εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». «Εμείς θέλουμε η νέα οδηγία να αποτελέσει ένα εργαλείο κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής, όχι εργαλείο εκμετάλλευσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς πέτυχε την συμπερίληψη της αναγνώρισης των συλλογικών συμβάσεων στις χώρες υποδοχής και την εφαρμογή τους στους αποσπασμένους εργαζομένους, ενώ υποστήριξε την υποχρέωση ίσης μεταχείρισης των αποσπασμένων.

Οι συνομιλίες με το Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία. Αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ενός δεύτερου γύρου διαπραγμάτευσης, και θα οδηγήσει σε μια νέα οδηγία εκ μέρους της Κομισιόν προς τα κράτη - μέλη.

Προς ένα νέο Δουβλίνο

Τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου σε μια πιο προοδευτική και αποτελεσματική κατεύθυνση, που θα βελτιώσει τις συνθήκες σε χώρες-υποδοχείς όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ζήτησε η Ευρωομάδα της Αριστεράς, χαιρετίζοντας το σχέδιο αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου που υπερψήφισε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου. Την έναρξη των διαπραγματεύσεων ενέκρινε και η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

"Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την υιοθέτηση του σχέδιου της επιτροπής. Επιβάλλει ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι αιτούντες άσυλο κατανέμονται εντός της Ε.Ε.", επισήμανε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς και συντονίστρια της αρμόδιας επιτροπής, Cornelia Ernst.

"H GUE/ NGL εδώ και πολύ καιρό απαιτούσε να μπει ένα τέλος στο υπάρχον σύστημα, που χρέωνε με μεγάλες ευθύνες την Ελλάδα και την Ιταλία", τόνισε, χαρακτηρίζοντας το νέο σχέδιο την "πιο ριζοσπαστική αλλαγή που έχει ποτέ εγκρίνει το ευρωκοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου". "Συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός" είπε, και εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο -στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών-μελών- "να λάβει το μήνυμα".

Η πρόταση για το νέο «Δουβλίνο» προβλέπει περιορισμό της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σύστημα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με το σχέδιο της επιτροπής, οι χώρες πρώτης γραμμής (χώρες άφιξης) δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο. Αντίθετα, η ανάθεση ευθύνης θα βασίζεται σε «γνήσιους δεσμούς» του αιτούντος άσυλο με ένα κράτος μέλος, όπως π.χ. η οικογένεια, η προηγούμενη κατοικία ή οι σπουδές, ενώ εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί, οι αιτούντες άσυλο θα ανατίθενται αυτόματα σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. σύμφωνα με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού.

Νέα από το ευρωκοινοβούλιο

Όλο και λιγότεροι...

Κατά 6% αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν ευνοήθηκε από την ένταξη στην Ε.Ε. Σχεδόν 5 στους 10 πολίτες προέβησαν στην εκτίμηση αυτή, όταν ρωτήθηκαν κατά την έρευνα «Parlemeter 2017» του ευρωκοινοβουλίου. Σε αντίθεση με το 48% των Ελλήνων που βλέπει θετικά την ένταξη στην Ε.Ε., στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 64%. Και ενώ το 36% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η Ε.Ε. συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 23% -και στις δύο περιπτώσεις χαμηλά ποσοστά.

Τι σκοπεύει, λοιπόν, να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Σχετική ερώτηση στην Κομισιόν με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που θέλουν οκτώ στους δέκα Έλληνες να θεωρούν ότι η φωνή τους δεν μετράει ούτε στην Ε.Ε., ούτε και στην Ελλάδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε χώρες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, η πλέον "ευρωσκεπτικιστική χώρα" φαίνεται πως είναι η Ιταλία, όπου μόλις 3 στους 10 πολίτες θεωρούν ευνοϊκή τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. Πάντως, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, αναφέρθηκε σε... "θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα"...

Προέχουν άλλα...

Με μεγάλη πλειοψηφία, στην Ολομέλεια που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, το ευρωκοινοβούλιο κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν να αναβάλλουν τις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κι αυτό γιατί προέχει να ξεκαθαριστεί "τι θα γίνει με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που δουλεύουν στη Βρετανία και των Βρετανών που μένουν και δουλεύουν στην Ευρώπη, τι θα γίνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ε.Ε. και προς του Ευρωπαίους πολίτες, τι θα γίνει με τη Βόρεια Ιρλανδία", όπως τόνιζε η Κ. Κούνεβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL