Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ξαναστήνονται γέφυρες επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξαναστήνονται γέφυρες επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά

Πριν από έναν μήνα και ενώ ο Ν. Κοτζιάς βρισκόταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε αιφνιδιαστικά, έπειτα από... μήνες αναβολών και προσχημάτων, να απαντήσει θετικά στο αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για συνάντηση, προσκαλώντας τον στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τετάρτη και “έβγαλε” μια επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μία συμφωνία για επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μια ελπίδα πως μπορεί η Άγκυρα να αναθεωρεί τη στάση της έναντι της Ελλάδας.

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε και δημοσίως την ικανοποίησή του για την συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, αλλά και για την αναβάθμισή της με την παρουσία Ερντογάν. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η τουρκική διπλωματία έχει εμμονή με την τήρηση του πρωτοκόλλου των συναντήσεων μεταξύ ομολόγων και, ως εκ τούτου, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να το “σπάσει”, συναντώντας ένας υπουργό Εξωτερικών. Συν τοις άλλοις, ανώτατες διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, ενώ αξιολογείται προφανώς θετικά η ταχεία αποδοχή της πρόσκλησης του Πρ. Παυλόπουλου που μετέφερε στον Τ. Ερντογάν ο Ν. Κοτζιάς για επίσκεψη στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, λοιπόν, αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη του Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ διπλωματικές πηγές κατέγραφαν στις “θετικές ενδείξεις” ακόμη και τη “νηνεμία” που επικρατούσε στο Αιγαίο από τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια επίσκεψης Κοτζιά στην Τουρκία.

Για αρχή, διάλογος...

Σε κάθε περίπτωση, τα προαναφερθέντα είναι προφανώς πολύ λίγα για να οδηγήσουν την ελληνική διπλωματία στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα αλλάζει τη στάση της έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν “στον πάγο” για καιρό και αυτό ήταν ο μείζων πονοκέφαλος για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Συνομιλητές του Ν. Κοτζιά παραδέχονται πως η επίσκεψή του στην Άγκυρα έγινε με κύριο στόχο να αναθερμανθεί η συνεργασία και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για κάποιο “ατύχημα”, που θα μπορούσε να προκύψει από τη “νευρικότητα” της τουρκικής ηγεσίας εξαιτίας των εσωτερικής πολιτικής αστάθειας αλλά και της κατάστασης στα νότια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

Αυτός λοιπόν ο στόχος, επετεύχθη, αφού η κυβέρνηση αναμένει σε περίπου έναν μήνα τον Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ στην Άγκυρα την περασμένη Τετάρτη συμφωνήθηκε να ανοίξουν -και να παραμείνουν ανοιχτοί- οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Κοινώς, ο διάλογος ξεκινά και αναθερμαίνονται οι ελπίδες ότι μπορεί να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL