Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. / Ασκήσεις -εσωτερικής- ισορροπίας με την Άγκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. / Ασκήσεις -εσωτερικής- ισορροπίας με την Άγκυρα

Βρυξέλλες. Της Χριστίνας Βασιλάκη

Πάρα το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εμπνεύσουν ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα και να δώσουν νέα ώθηση για τη μετά Brexit εποχή, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις καλές προθέσεις τους.

Το τελευταίο σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αφορούσε μάλιστα προτάσεις για αλλαγή της μεθόδου εργασίας και ενταντικοποίηση των συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο της Ε.Ε. Όλα αυτά, ο Τουσκ τα έφερε στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας για να λάβει, όπως είπε την «ομόφωνη υποστήριξη» όλων των ηγετών της Ε.Ε.

Καταρχάς στη συνάντηση των «28» στις Βρυξέλλες έγιναν και πάλι ιδιαιτέρα εμφανείς οι διαφορές που χωρίζουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, αλλά τελικά επικράτησε -ως είθισται- μια οξύμωρη μέση λύση με αμφίβολα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει προεκλογικά μια συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς αντιμετώπιζε στο εσωτερικό της πολλές αντιδράσεις για το ότι η Ε.Ε. δεν λαμβάνει δράση, παρά την εμφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τελικά μετεκλογικά, ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε την Πέμπτη στο τραπέζι μια πρόταση μείωσης των προενταξιακών κονδυλίων, την οποία μάλιστα δημοσιοποίησε η ίδια με δηλώσεις της πριν από την έναρξη της συνόδου -προκαλώντας δυσαρέσκεια σε κάποιους που είχαν αποφασίσει να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τουσκ, αφού ενημερωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το κλίμα στη συζήτηση ήταν τεταμένο, καθώς η άποψη της Επιτροπής αλλά και ορισμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία, είναι ότι το προσφυγικό επιβάλλει μια ψύχραιμη στάση απέναντι στην Άγκυρα, της οποίας η αντίδραση δεν είναι προβλέψιμη.

Από την άλλη ο πιθανός νέος καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είναι γνωστός για τη σκληρή του στάση αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και υπήρξαν φόβοι ότι αν δεν κάνει γρήγορα μια κίνηση η Ε.Ε., μπορεί να έχει νέες αξιώσεις που θα είναι καταδικαστικές για την ευρωτουρκική συνεργασία. Την ίδια στάση κράτησαν οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ολλανδίας αποδεικνύοντας τη μεγάλη διάσταση που υπάρχει μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

Ως εκ τούτου επικράτησε το ευρωπαϊκό παράδοξο, δηλαδή οι ηγέτες να δώσουν εντολή στην Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους ώστε όσα χρήματα χάσει η Τουρκία από αυτήν την απόφαση να διοχετευθούν στη χρηματοδότηση που της δίνεται είτε για το προσφυγικό είτε για πιο «ευγενείς σκοπούς», όπως είναι η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

Πέρα από το θέμα της Τουρκίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν να διχάζονται σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και ειδικά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου «με στόχο την επίτευξη συναίνεσης κατά το πρώτο μισό του 2018».

Αν και ο Τουσκ είχε εξηγήσει στο γράμμα του προς τους ηγέτες ότι, προκειμένου να λαμβάνονται πιο γρήγορα αποφάσεις, πρέπει να «αντικατασταθεί η παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών», κανένας στις Βρυξέλλες -πλην του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου- δεν πιστεύει πως είναι πιθανό να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Εν ολίγοις, παρά την αποφασιστικότητα του Τουσκ και την ψευδαίσθηση ενότητας που αποπνέουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και η -σχεδόν ομόφωνη- στήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο ζήτημα της Καταλωνίας, το στοίχημα της αποτελεσματικότητας και της επιτάχυνσης είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL