Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Ελλάδα επιστρέφει;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα επιστρέφει;

Κοίτα να δεις λοιπόν που ετούτος εδώ ο τύπος, ο αντάρτης, ο παρείσακτος, ακόμη αντέχει. Και κοίτα να δεις που, τελικά, δεν αποκλείεται και να τα καταφέρει. Ακόμη αντέχει παρ’ ότι, εδώ και δυόμισι χρόνια, χτυπιέται, «διώκεται» αμείλικτα, υφίσταται ανηλεές πολιτικό bullying από θεούς και δαίμονες. Έτσι και τόσο ώστε να τονε λογαριάζουν σαν απλή παρένθεση στην ορθή τάξη των πραγμάτων. Και, απλώς, να περιμένουν την πτώση του.

Παρ’ όλ’ αυτά αντέχει. Δυόμισι χρόνια τώρα. Και να δεις που, τελικά, μπορεί και να τα καταφέρει...

«Η Ελλάδα επιστρέφει». Είναι το μήνυμα, το σύνθημα αν προτιμάτε, του Αλέξη Τσίπρα. Που το «εγκαινίασε» στην Αμερική. Ένα μήνυμα απλό, εύληπτο, ευρηματικό και μάλλον πειστικό. Που συμπυκνώνει το κυβερνητικό αφήγημα για την από δω και πέρα πορεία. Αφήγημα που περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη, με τους σταθμούς και τους στόχους του, ως το καλοκαίρι του 2018. Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης (και τελευταίας) αξιολόγησης. Κι από κει και πέρα την εκ νέου δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ίσως περισσότερες από μία φορές, ώς τον προσεχή Αύγουστο. Δεδομένου μάλιστα ότι τα spreads βρίσκονται σε ολοένα και καλύτερο σημείο για τα δικά μας ζητούμενα. Ενώ, με τη ρητή ενθάρρυνση της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, εκεί κατά τον Φεβρουάριο, βασίμως αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την οριστικοποίηση, σε πολύ πιο συγκεκριμένα ευμενή βάση, της ελάφρυνσης του χρέους. Ίσως και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Και εν τω μεταξύ, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πράγματι η κυβέρνηση μπορεί να κρατάει μεγάλο καλάθι σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων. Δίχως μάλιστα να κάνει σκόντο στις απαιτήσεις της για καθαρές και «έννομες» επενδύσεις. Τέτοιες που θα σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Αλλά και το περιβάλλον, και την πολιτιστική κληρονομιά και τους εργαζομένους, προπάντων τους εργαζομένους. Ναι, δίχως σκόντο. Παρά τις παντοειδείς πιέσεις απ’ έξω και, προπάντων, από μέσα. Για μεταχείριση των επενδυτών στη βάση της λογικής του «πάρ’ τα όλα»...

Καθώς καταρρέουν οι μύθοι...

Ναι, φαίνεται ότι πράγματι «η Ελλάδα επιστρέφει». Και μάλιστα όχι στη βάση του παλιού μοντέλου. Αυτού που μας έφερε ώς εδώ. Όχι δηλαδή σ’ αυτά που ξέραμε και που ζήσαμε ώς το 2009. Σ’ ένα μοντέλο νοσηρό και γι΄ αυτό θνησιγενές. Αλλά στηριγμένο πλέον σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Και προπάντων δίκαιο για τους πολίτες του. Εκεί όπου η όποια ανάπτυξη δεν θα «λογοδοτεί» στους λίγους σε βάρος των πολλών. Αλλά θ’ αναφέρεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και θ’ αφορά όλους τους Έλληνες. Είναι αυτό που λέει και ξαναλέει ο πρωθυπουργός πως η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει. Περιμένουμε να το δούμε. Να κρίνουμε και να συγκρίνουμε.

«Η Ελλάδα επιστρέφει» και, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, η κυβέρνηση διαθέτει σήμερα οδικό χάρτη, με σταθμούς και με στόχους, ώς το καλοκαίρι του 2018. Και με κυβερνητικό ορίζοντα ως το φθινόπωρο του 2019. Αφού κατέρρευσε ο μύθος της «παρένθεσης». Με τις κυβερνητικές αντοχές να ξαφνιάζουν αντιπάλους αλλά και φίλους. Ελάχιστοι πια έχουν απομείνει να προβλέπουν πρόωρες εκλογές κάθε τρίμηνο. Κι αυτοί κινδυνεύουν πλέον να περιέλθουν στη χορεία της γραφικότητας. Φρονίμως ποιών δε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει φροντίσει να καταχωνιάσει το αίτημα για εκλογές σε κάποιο από τα χρονοντούλαπα της πολιτικής του. Έχοντας εν τω μεταξύ καταρρεύσει και όλες οι εσχατολογικές προβλέψεις για ναυάγια, για καταιγίδες και αρμαγεδδώνες εν όψει της όποιας αξιολόγησης. Έχοντας καταρρεύσει ακόμη η βεβαιότητα ορισμένων για ενεργοποίηση του «κόφτη» από το 2016 ήδη. Έχοντας καταρρεύσει (με πάταγο...) και η πρόβλεψη για απροθυμία επενδύσεων όσο ο Τσίπρας βρίσκεται στα πράγματα. Ποιος δεν θυμάται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πει (σχετικά πρόσφατα) σε ομάδα επίδοξων επενδυτών ότι θα πρέπει πλέον να μην απευθύνονται στην κυβέρνηση της χώρας αλλά σε ’κείνον. Τόσο καλά!

Σήμερα ασφαλώς όλοι το ακούν, όλοι το βλέπουν. Πως όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει τώρα στην εξάντληση της τετραετίας. Κι ακόμη πως, σε πείσμα των -μουδιασμένων πάντως- δημοσκόπων, όλο και λιγότεροι πλέον παίρνουν όρκο για νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL