Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Σαφές μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το Ινστιτούτο Brookings: / "Η Ελλάδα επιστρέφει διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το Ινστιτούτο Brookings: / "Η Ελλάδα επιστρέφει διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας" (Video)

"Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση, διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, χθες βράδυ, από το ινστιτούτο Brookings, τελευταίο σταθμό της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή "δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει τεσσεράμισι χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφθεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings" ανέφερε.

"Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματα απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει;" διερωτήθηκε απαντώντας: Πρώτος παράγοντας ήταν η πολιτική συναίνεση. "Ό,τι καταφέραμε και δεν καταφέραμε στις διαπραγματεύσεις το φέραμε στον λαό" υποστήριξε επαναλαμβάνοντας την στάση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι έδωσαν νέα εντολή με τη συμφωνία στο τραπέζι και όχι πριν, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεύτερος λόγος ήταν η ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. "Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά καταφέραμε μια συμφωνία με 20 δισ. ευρώ λιγότερη λιτότητα την περίοδο 2015-2018 από αυτή που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση". Τρίτον, η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με μια στρατηγική στραμμένη στις κοινωνικές ανάγκες. Ενδεικτικά ανέφερε την πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα, που θα αγγίξει φέτος το 1 δισ. ευρώ. "Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, να πατάξει τη διαφθορά και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες" κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Μομέντουμ στη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Το μομέντουμ που έχει χτιστεί πάνω στη στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, υποστήριξε, "καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία". Για άλλη μια φορά ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. "Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο, ενώ η ναυτιλία κι ο τουρισμός μας ανθούν και η χώρα εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή" είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχουμε γείτονα το Λουξεμβούργο

"Θα ήθελα να μην χρειάζεται ούτε ένα ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αυτό θα γινόταν εάν είχαμε γείτονες το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο" είπε σχολιάζοντας τη συμφωνία για αναβάθμιση των F-16, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργικότητά τους.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι "πολλές φορές όμως πρέπει να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας", όπως έκανε και την Τρίτη με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβάσεις και προκλήσεις υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι στους γείτονές μας: "Σας θέλουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, και ως συνεργάτες στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο". "Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τους μεταφέρει" πρόσθεσε.

Επενδύσεις με σεβασμό στον νόμο

"Δεν είμαστε όμως τριτοκοσμική χώρα. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον νόμο και στο περιβάλλον" απάντησε με νόημα σχετικά με την υπόθεση της Eldorado. "Το αργότερο την άνοιξη θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό -κι αυτό θα είναι ένα ακόμη καλό σήμα για τους επενδυτές" είπε για το Ελληνικό.

Συγκεκριμενοποίηση για το χρέος

Στο ερώτημα εάν “ανησυχεί” για το πώς θα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ το θέμα του χρέους -κι αν θα του λείψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- έσπευσε να απαντήσει στο δεύτερο ότι “πράγματι θα μου λείψει” και να αναλύσει τον πρώτο λόγο: "Αυτή τη φορά θα είναι πιο εύκολη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης - καθώς οι τεράστιες καθυστερήσεις στη δεύτερη οφείλονταν στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων" υποστήριξε.

Είπε ότι η χώρα με την “οροφή” του 15% του ΑΕΠ που διασφάλισε για την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να μην το έχει μειώσει ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά έχει διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του μεσοπρόθεσμα. “Αυτό δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές”, τόνισε, και αυτό θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, όταν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την οποία έχουν δεσμευτεί. Αυτό θα γίνει αφού σχηματιστεί ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία -“όχι πριν από τον Ιανουάριο, όπως μου είπε στο τελευταίο τηλεφώνημά μας η καγκελάριος”.

Ο Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι για την ελληνική κυβέρνηση “προτεραιότητα είναι η ταχύτητα”, ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία για την Ευρώπη. Κι αν τεθεί το δίλημμα μεταξύ ενός ατέρμονου γύρου διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ εντός του προγράμματος και μιας γρήγορης ολοκλήρωσής του με το ΔΝΤ εκτός, “σαφώς επιλέγουμε το δεύτερο”. "Το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα με το ΔΝΤ εντός, εάν αυτό σημαίνει ελάφρυνση του χρέους και γίνει χωρίς καθυστερήσεις" κατέληξε.

Ενδιαφέρον είχε το ότι του τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν βγαίνει να στηρίξει τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην περιπέτειά του με τη Δικαιοσύνη, “για την οποία γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη”. Ο Τσίπρας απάντησε ότι “είναι θέμα αρχής για μένα να μη σχολιάζω τις δικαστικές αποφάσεις” και ότι “προφανώς δεν επεμβαίνουμε πολιτικά σ’ αυτό το ζήτημα”. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εργάζεται βάσει αυτών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι είναι βέβαιος πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL