Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Λόγος περί Κεντροαριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόγος περί Κεντροαριστεράς

Του Δημήτρη Φίλη*

Με αφορμή το άρθρο του κ. Κώστα Μάρκου στο φύλλο της 3ης Οκτωβρίου (“Η Κεντροαριστερά και οι κεντροαριστεροί”), δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι η όλη συζήτηση περί της εξέλιξης της Κεντροαριστεράς διεξάγεται ερήμην του λαού της και να υπενθυμίσω ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων και μελών του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ενσυνείδητα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ενέκρινε τον σχηματισμό της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 εμείς οι πρώην ΠΑΣΟΚ γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε σε συμβιβασμό και ψήφισε νέο Μνημόνιο αλλά όμως την υπερψηφίσαμε, χωρίς αυταπάτες, διότι διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές σθεναρά για την απόκρουση της αντιλαϊκής λιτότητας, τη μείωση των υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τη ρύθμιση του εξωτερικού δημόσιου χρέους, που μέχρι τότε εθεωρείτο βιώσιμο.

Εμπιστευθήκαμε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά βάση δικαιωθήκαμε διότι εφαρμόζει, παρά τα Μνημόνια, πολιτικές υπεράσπισης και ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, ώστε να απαλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να υπάρχει κοινωνική συνοχή, πολιτικές υπεράσπισης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της σπατάλης.

Η κυβέρνηση έχει πετύχει ώστε η Δικαιοσύνη να λειτουργεί αυτόνομα και αποτελεσματικά. Βεβαίως και έχει περιθώρια βελτίωσης η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και εκεί έχει χώρο για περισσότερο έργο η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης πέραν από κομματικές σκοπιμότητες και τις αθλιότητες του πελατειακού κράτους τής αδιαφανούς λειτουργίας και της διαπλοκής με άνομα συμφέροντα.

Βεβαίως και πρέπει να γίνουν άλματα ποιότητας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό διότι αυτό προϋποθέτει ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, δηλαδή ισοπολιτεία, αξιοκρατία και αδιάφθορη λειτουργία.

Κρίσιμο ζήτημα!

Η καταπολέμηση και πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και η εμπέδωση των κανόνων της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης είναι η εφαρμοσμένη πολιτική που διακρίνει τους προοδευτικούς πολίτες από τους συντηρητικούς.

Τα εναπομείναντα, στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, μέλη και στελέχη από τα διεθνή συνέδρια με σύνθημα «Η Αριστερά στην εξουσία» του 2000, με τους Μάσιμο Ντ' Αλέμα, Γκέρχαρντ Σρέντερ κ.λπ. επιλέγουν σήμερα την αντί-Αριστερά στάση και θέση με σκοπό την παλινόρθωση του κομματικού πελατειακού κράτους τους, της μίζας και της αρπαχτής. Δικαίωμά τους.

Δημοκρατικό δικαίωμά μας, η στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του για μια δίκαιη κοινωνία προόδου.

* Ο Δημήτρης Φίλης είναι λογιστής - φοροτεχνικός, πρώην πρόεδρος ΠΤ Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον ν. Ιωαννίνων το 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL